styczna
szeleryny: Wyznacz współ punkt a dla którego styczna jest prostopadła w punkcie a do prostej k
f(x)=−2x−5
k: x+10y=0
chodzi mi o samą drogę rozwiązania
17 gru 19:43
Tadeusz:
wyznacz pochodną ... potem ustal współczynnik kierunkowy prostej ... potem szukany
współczynnik tycznej itd−
17 gru 19:53
szeleryny: mam na mysli czy trzeba na pcozątku porównywać te dwa równania bo nie pamietam jak wyznaczyc to
x0
17 gru 19:54
Tadeusz:
włącz myślenie −
17 gru 19:55
szeleryny: no błagam tylko ten jeden tip, całkowicie o tym zapomniałam. Wydaje mi się zę tak, ale wtedy
ten x jakiś jest dziwny 201/6
17 gru 19:56
Tadeusz:
... nie szukasz punktu/ów przecięcia
17 gru 19:58
Tadeusz:
prosiłaś o drogę
Drogę pokazałem
17 gru 19:59
Tadeusz:
styczna ma być prostopadła do danej prostej. To jaki współczynnik kier. ma mieć ta styczna?
17 gru 20:00
szeleryny: czylii pochodna tej funkcji to tgnachylenia czyli a i to pomnoże przez współczynnik kierunkowy
ma mi dać −1. Odnajduje ile wynosi ta pochodna i wyznaczam x − tak będzie ?
17 gru 20:01
Tadeusz:
f'(x)=10x−6 (pochodna to współczynnik kierunkowy stycznej)
Twoja prosta k: y=−x/10 Jej współczynnik kierunkowy to −1/10
Prosta prostopadła do niej musi mieć współczynnik równy 10
czyli współrzędną xA wyznaczysz przyrównując 10x−6=10
17 gru 20:07