Rozwiąż równanie
Misica1995:
x3+3x2+2x
x2+2x = 0
Działanko w ułamku, nie wiedziałam jak na forum napisać ułamek.
17 gru 19:42
Radek: Wyznacz dziedzinę
x2+2x≠0
a potem pomnóż przez mianownik
17 gru 19:47
Misica1995: nie rozumiem
17 gru 19:52
Radek: Nie wiesz jak się wyznacza dziedzinę ?
Aby równanie miało sens w mianowniku nie może być 0 bo nie dzielimy przez zero. Masz sprawdzić
dla jakiego x wyrażenie w mianowniku jest równe 0 i wyłączyć je z dziedziny.
17 gru 19:54
Misica1995: 1/4 i 2 dziedzina?
17 gru 19:56
Radek: x2+2x≠0
x(x+2)≠0
x=0 x=−2
D=R\{−2,0}
17 gru 19:58
Misica1995: a wyglada rownanie po wymnozeniu?dziekuje
17 gru 19:59
Radek: Teraz mnożysz obustronnie
| x3+3x2+2x | |
| =0/*(x2+2x) |
| x2+2x | |
x
3+3x
2+2x=0 i rozwiązujesz i wyniki sprawdzasz z dziedziną
17 gru 20:04
Misica1995: i jak to rozwiazac?.... nie umiem prosze o pomoc..
17 gru 20:10
Hajtowy: x przed nawias i policzyć Δ
Gotowca nie dostaniesz
17 gru 20:11
Mila:
Wyłącz x przed nawias.
17 gru 20:11
Radek: tyle co Ci powiem to jedno rozwiązanie będzie prawidłowe na trzy
17 gru 20:13
Misica1995: oki dziekuje wam
17 gru 20:13
Misica1995: A to jak policzyć?
1−x + x+2 = 9
x+2 x−1 x2+x−2
17 gru 20:15
Radek: x2+x−2=(x+2)(x−1)
Sprowadź do wspólnego mianownika, albo pomnóż wszystko przez /(x+2) (x−1)
17 gru 20:17
Misica1995: a co z x2+x−2?
17 gru 20:32
Radek: Nic przecież to co jest po lewej jest równe temu sememu co po prawej. Jest to
postać iloczynowa,
jest to inny zapis x2+x−2
17 gru 20:33
Misica1995: okok
17 gru 20:37