pigor: ..., a) odcięte x ≥0 punktów wspólnych krzywej y=
8x
z dwoma pozostałymi to:
8x=
18x v
8x=
√x ⇔ x=8 v x= 4 , wtedy obszar
między tymi 3−ema krzywymi, to
P
1= ∫
04 (
√x −
18x)dx + ∫
48 (
8x −
18x)dx= itd. licz ...
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
i na tym dla mnie mógłby być koniec, ale
jest jeszcze x= 64 odcięta punktu wspólnego krzywych y=
18x i y=
√x,
bo
18x=
√x ⇒ x
2−64x=0 ⇔ x(x−64) ⇔ x=0 v x=64, a wtedy
obszar miedzy nimi to P= ∫
064(
√x−
18x)dx= ... a zatem P
2= P−P
1= ...
ale nie wiem, czy autorom zadania o to chodziło