matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Tożsamość trygonometryczna
Wrat:
Tożsamość trygonometryczna
1
1
sin(x+y)+
sin(x−y)=sin x*cos y
2
2
17 gru 19:27
kyrtap:
1
1
1
1
L =
sin(x+y) +
sin(x−y) =
(sinxcosy + cosxsiny) +
(sinxcosy −
2
2
2
2
cosxsiny)=
1
1
1
1
sinxcosy +
cosxsiny +
sinxcosy −
cosxsiny = sinxcosy = P
2
2
2
2
L = P ⇒ równość jest tożsamością
17 gru 19:31
Wrat:
Dziękuje
17 gru 19:32