matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz wartość wyrażenia
Kdka:
3[2−π]−[3π+3]
17 gru 19:23
zombi:
π≈3,14, więc np. [2−π] = −2
17 gru 19:33
smackdown:
3(2−π)−(3π+3)= 3(2−π) − 3π−3 = 6−3π−3π−3= 3 − 6π 3 − 6π ≈ 3 − 6*3,14 = 3 − 18,84 = −15,84
17 gru 20:34