trapez opisany na okręgu
Spartakus: Na okręgu o promieniu 3 opiasno trapez , którego kąty przy podstawie mają miary 120 stopni i
135 stopni. Oblicz obwód trapezu
17 gru 19:17
irena_1:

Wysokość trapezu jest równa średnicy okręgu
γ=120
0
α=60
0
c
√3=12
3c=12
√3
c=4
√3
δ=135
0
β=45
0
d
√2=12
2d=12
√2
d=6
√2
Trapez jest opisany na okręgu, więc
a+b=c+d
Ob=2*4
√3+2*6
√2=4(2
√3+3
√2)
17 gru 20:23
Bogdan:
Zawsze śmieszy mnie zapis Ob przy oznaczaniu obwodu, to tak, jakby pole powierzchni
zapisywać Po albo Pol, bez urazy. Wolę stosować literkę L na oznaczenie obwodu.
17 gru 20:48
Eta:
17 gru 20:49
Eta:
2p
17 gru 20:49
Eta:

Z własności trójkąta o kątach: 45
o,45
o,90
o |AD|=6
√2
i z własności trójkąta o kątach : 30
o,60
o,90
o |CB|=4
√3 , |FB|=3
z warunku wpisania okręgu w trapez: |AB|+|DC|=|AD|+|BC|
Obwód
L= 2(|AD|+|BC|)= 2(6
√2+4
√3)=
4(3√2+2√3) [j]
27 gru 22:15