Znaleźć punkt A, który jest rzutem prostokątnym punktu B(-3,1,-1) na płaszczyznę
Ola: Znaleźć punkt A, który jest rzutem prostokątnym punktu B(−3,1,−1) na płaszczyznę: 2x−y+3z−1=0 ?
17 gru 19:09
pigor: ..., Znaleźć punkt A, który jest rzutem prostokątnym
punktu B=(−3,1,−1) na płaszczyznę: 2x−y+3z−1=0.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
otóż, dany punkt B i wektor [2,−1,3] dają równanie prostej
x+32 =
y−1−1 =
z+13= t, czyli (*)
(x,y,z)=(−3+2t,1−t,−1+3t)= ?
i 2(−3+2t)−1+t+3(−1+3t)−1=0 ⇔ −7+5t−3+9t−1=0 ⇔
⇔ 14t=11 ⇔
t=1114, stąd i z (*)
(x,y,z)=
=(−3+
1114,1−
1114,−1+
3314)=
(− 3114,314,1914)=B. ..

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
p.s. oj, coś brzydkie te współrzędne punktu B
17 gru 20:00