jak to zrobić ?
Andy:
W(x)*(x−3)2 = (x3 − 5x2 +px +q)
znajdź p i q, ale chciałbym to zrobić używając pochodnej. + skromny opis jak się za to zabrać.
Pozdrawiam
19 lis 12:57
Basia:
P(x) = W(x)(x−3)2
P(3) = W(3)*0=0
P(3) = 33−5*32+3p+q = 27−45+3p+q = 3p+q−18
3p+q−18=0
3p+q=18
−−−−−−−−−−−−−−−−−
P'(x) = W'(x)*(x−3)2 + 2(x−3)*W(x)
P'(3) = W'(3)*0 + 2*0*W(x) = 0
P'(x) = 3x2−10x+p
P'(3) = 3*9−30+p = p−3
p−3=0
p=3
−−−−−−−−−−−−−−−
9+q=18
q=9
−−−−−−−−−−−−−−−−
p=3 q=9
19 lis 13:11
Andy: więc dzięki za odpowiedź ale ...
do 3p+q=18 jest ok ale potem zaczyna się czarna magia.
z kąd się wzieła następna linijka ?
chyba jedyne co rozumiem to że (x−3)2 = 2(x−3) z tego xn = nxn−1 ale nie wiem dlaczego to
jest w jednej lini z resztą. I o co chodzi z tym apostrofem, że jest to o jeden stopień niższy
wielomian czyli ta pochodna ? Jak do tąd nie znałem słowa pochodna więc jakbyś mogła jakos
przectawić to w sposób łopatologiczny albo do jakiegoś linku odesłać.
Pozdrawiam
19 lis 13:37