matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Tożsamość trygonometryczna
Wrat:
Wykaż, że równość jest tożsamością trygonometryczną
cos
2
α
= 1+sinα
1−sinα
Jakby ktoś mógł jeszcze wytlumaczyć
17 gru 19:02
Janek191:
cos
2
α
1 − sin
2
α
L =
=
=
1 − sin α
1 − sin α
( 1 − sin α)*(1 + sinα)
=
= 1 + sin α = P
1 − sin α
17 gru 19:10