Pierwiastek
Piterek: √2020 +
√2015 = t
Róznica
√2020 −
√2015 = ?
Nie mam pojęcia jak się za to zabrać,prosiłbym o jakieś wskazóweczki
17 gru 18:04
razor: (
√2020+
√2015)(
√2020−
√2015) = 2020−2015 = 5
t*(
√2020−
√2015) = 5
17 gru 18:09
Piterek: Dałbyś rade wytłumaczyć dlaczego tak to zrobiłeś ?
Dziękuje za rozw
17 gru 18:10
Piterek: Dałbyś rade wytłumaczyć dlaczego tak to zrobiłeś ?
Dziękuje za rozw
17 gru 18:12
razor: Szukasz jakiegoś związku między różnicą i sumą tych pierwiastków więc próbujesz z nimi coś
zrobić żeby się w miarę ładnie poskracało − np. mnożąc dostajesz wzór skróconego mnożenia i
pierwiastki się skracają
17 gru 18:12
Piterek: A czemu tutaj jest t*(√2020−√2015) = 5
Kompletnie nie rozumiem tego czemu gdy mnozymy przez t=5 jest 5
17 gru 22:25
Piterek: prosze o wytłumaczonko jak ktos moze
17 gru 22:46
Eta:
√2010+
√2015=t
√2020−
√2015= x
Mnożymy obydwie równości stronami
(
√2020+
√2015)*(
√2020−
√2015)= t*x ( ze wzoru (a−b)(a+b)= a
2−b
2
2020−2015=t*x
17 gru 22:51