obliczyć granicę ciągu
darek: Obliczyć granice ciągu:
n→
∞
17 gru 17:42
help:
g=1
17 gru 17:46
darek: Zapomniałem dodać że nawias jest do potęgi n
17 gru 17:50
17 gru 17:55
Mila:
| | n2+1 | |
=limn→∞( |
| )n= Taka granica? |
| | (n2−1) | |
17 gru 18:30
Hajtowy:
| | n2−1+2 | | 2 | |
= limn→∞ ( |
| )n = limn→∞ (1+ |
| )n = |
| | n2−1 | | n2−1 | |
Jedziesz dalej
17 gru 18:46
darek: Mila tak dokładnie
17 gru 19:49
Mila:
Hajtowy dobrze podpowiedział, dalej poradzisz sobie?
17 gru 19:58
darek: No właśnie nie wiem skąd wziął +2 w liczniku
17 gru 20:00
Radek: | n2−1 | | 2 | | 2 | |
| + |
| =1+ |
| |
| n2−1 | | n2−1 | | n2−1 | |
17 gru 20:02
Hajtowy:
masz w liczniku n
2+1 ... a w mianowniku n
2−1
Musisz zrobić tak aby w liczniku było to samo co w mianowniku ale, żeby licznik nie był inny
niż wcześniej. Inaczej mówiąc...
Mając 1

jak
odejmiesz 2


i
dodasz 3



to będziesz miał dalej 1
17 gru 20:02
Mila:
n2−1+2=n2+1
Chciał uzykać w liczniku wyrażenie z mianownika, zatem odjął 1od x2, a potem dodał 1, żeby
wartość licznika nie zmieniła się.
17 gru 20:02
Hajtowy: Kurde, źle to napisałem

ale chyba wiesz o co chodzi
17 gru 20:03
17 gru 20:04
darek: | n2(1+1n2)n | | 1n+(1n2) | |
| = |
| |
| n2(1−1n2)n | | 1n−(1n2)n | |
a tak jest nieprawidłowo ?
17 gru 20:15
Mila:
Nie, to nie są przekształcenia równoważne, wyłączyłeś n2 i należało to podnieś do n−tej
potęgi.
Tak się nie potęguje dwumianu, jak to zapisałeś.
Zaraz napiszę.
17 gru 20:26
Mila:
Granicę liczymy korzystając ze specjalnej granicy:
W Twoim przykładzie doprowadzamy do takiej postaci, aby z tej granicy skorzystać.
| | 2 | |
=limn→∞[ (1+ |
| )n2−12] 2nn2−1=e0=1 |
| | n2−1 | |
17 gru 20:32
darek: Wielkie dzięki
18 gru 10:30