Sprawdź toższamość
Anitka: 2.Sprawdź toższamość
a)(tg2x − sin2x)ctg2x=sin2x
b)(1+sinx)(1/cosx−tgx)=cosx
zamieniłam i coś mi nie wychodzi ;c mógłby ktoś mi pomóc rozpisać te przykłady ?
17 gru 17:09
Janek191:
| | cos2 x | |
a) ( tg2 x − sin2 x)*ctg2 x = tg2 x*ctg2 x − sin2 x* |
| = |
| | sin2x | |
= 1 − cos
2 x = sin
2 x
bo
( tg x* ctg x)
2 = 1
2 = 1
17 gru 18:34
Janek191:
b)
| | 1 | | 1 | | sin x | |
( 1 + sin x)*( |
| − tg x) = ( 1 + sin x)*( |
| − |
| ) = |
| | cos x | | cos x | | cos x | |
| | 1 | | sin x | | sin x | | sin2x | |
= |
| − |
| + |
| − |
| = |
| | cos x | | cos x | | cos x | | cos x | |
| | 1 − sin2x | | cos2 x | |
= |
| = |
| = cos x |
| | cos x | | cos x | |
17 gru 18:38