TRYGONOMETRIA
załamana: W trapezie równoramiennym ABCD długości podstaw są równe |AB|=11 i |CD|=7, a każde z ramion ma
długość 6. Oblicz.
a)cos∠ BAD
b)tg∠ CAB
c)sin∠ ACD
nie wiem jak to zrobić RYSUNEK BARDZO POTRZEBNY
17 gru 17:07
:):
17 gru 17:10
:): oblicz wysokość i potem cos <BAD
z trójkąta prostokątnego z czerwonym odcinkiem oblicz tg <CAB
17 gru 17:12
irena_1:

< BAD to kąt α
17 gru 17:13
załamana: wszystko fajnie tylko skad mam pewność, ze on jest prostokątny?
17 gru 17:14
załamana: ..ten trójkąt rzecz jasna
17 gru 17:15
:): sin<CAB = sin<ACD − kąty naprzemianległe
17 gru 17:15
irena_1:

h
2+2
2=6
2
h
2=36−4=32
h=4
√2
< CAB to kąt β
17 gru 17:16
:): wysokości są prostopadłe ZAWSZE
17 gru 17:16
załamana: a skąd wezmę sinus acd..= dzięki za pomoc
17 gru 17:16
irena_1:
|AC|
2=9
2+(4
√2)
2=81+32=113
|AC|=
√113
Kąt ACD i kąt β to kąty naprzemianległe, więc przystające
| | 4√2 | | 4√226 | |
sinβ= |
| = |
| |
| | √113 | | 113 | |
17 gru 17:18
załamana: dziękuje wam baardzo ..wspaniali jesteście
17 gru 17:21