Liczba n jest największą liczbą naturalną,
aaron: Liczba n jest największą liczbą naturalną, dla której liczba n/30sqrt2 należy do zbioru
rozwiązań nierówności (x2−4)(x2+8x+12)<0. jaka jest liczba n.
17 gru 16:23
Hajtowy:
dla której liczba n/30sqrt2 należy
n/30sqrt2? wtf xd
17 gru 16:25
aaron: sqrt2= pierwiastek z dwóch

nie zauważyłam że nie dodało automatycznie ; p
17 gru 16:26
Mila:
| n | |
| należy do zbioru rozwiązań , tak? |
| 30√2 | |
17 gru 16:38
Mila:
1) Najpierw rozwiąż podaną nierówność.
17 gru 16:38
aaron: tak.
(x2−4)(x2+8x+12)<0.
Δ=64−48=16, pierw z Δ= 4
x1=−6 , x2= −2
(x+2)2(x−2)(x+6)<0
X∊(−6;−2)∪(−2;2)
17 gru 16:48
Mila:
Teraz rozwiązujesz nierówność:
17 gru 16:57
aaron: Dziękuję bardzo za pomoc!
17 gru 17:00
Mila:
Albo lepiej bez usuwania niewymierności
17 gru 17:00
aaron: w zasadzie jak dla mnie to bez różnicy, a wychodzi na to samo

tylko mniej pracy
17 gru 17:04