PROSZĘ O POMOC! :) Poniższe zdania zapisz przy użyciu symb. matematycznej
Aleksandra11: Zadanie 4 Poniższe zdania zapisać przy użyciu symboliki matematycznej (w szczególności
logicznej, w szczególności
przy użyciu kwantyfikatorów). Używać jak najmniej słów.
(i) liczba x jest liczbą parzystą (zakładamy, że x ∈ Z);
(ii) liczba x jest różnicą sześcianów dwóch liczb całkowitych (zakładamy, że x ∈ Z);
(iii) liczba x jest liczbą pierwszą (zakładamy, że x ∈ N);
(iv) liczba x nie jest liczbą pierwszą (zakładamy, że x ∈ N);
(v) ciąg liczbowy (an) jest ograniczony;
(vi) ciąg liczbowy (an) nie jest ograniczony;
(vii) ciąg liczbowy (an) jest od pewnego miejsca stały;
(viii) jeśli A jest zbiorem niepustym to A ma podzbiór właściwy;
(ix) dla każdego zbioru niepustego istnieje zbiór, który jest w nim zawarty lub jest z nim
rozłączny;
(x) zbiór A ma co najwyżej dwa elementy.
17 gru 16:21
:):
∀ x=2k;k∊Z
x∊Z
∀ x=k13−k23 ; k1,k2∊Z
x∊Z
17 gru 16:34
:):
∀ ∃ n/x ⋀ n∊{1;x}
x∊N n∊N
17 gru 16:37
:):
ix)
∀ ∃ (A⊂B ⋁ A∩B=∅)
A≠∅ B
17 gru 16:40
:):
viii)
A≠∅⇒∃ A⊆B ⋀ A≠B
B
17 gru 16:44
:):
∃ ∀ (an≤M) ⋀ ∃ ∀ (an≥m)
M n∊N m n∊N
17 gru 16:49
:):
17 gru 16:51
Aleksandra11: ∃ ∀ (an≤M) ⋀ ∃ ∀ (an≥m) M n∊N m n∊N możesz mi powiedzieć który to przykład?
17 gru 16:52
:): ciąg jest ograniczony
17 gru 16:53
:): vi jest zaprzeczeniem v, ale to nie to samo, co a jest nieograniczony
17 gru 16:58