Liczba S jest sumą wszystkich liczb całkowitych
aaron: Liczba S jest sumą wszystkich liczb całkowitych spełniających nierównośc:
(x
2−6x+5)(x
2−60x+500)≤0 . Ile wynosi S.
Prosze o pomoc
17 gru 16:05
Mila:
Rozwiąż nierówność− masz z tym problem?
17 gru 16:17
aaron: nie. wychodzi x∊<1;5>∪<10;50> . tylko co dalej
17 gru 16:19
kyrtap:

(x
2 − 6x +5)(x
2−60x +500)≤0
x
2 − 6x + 5 = (x−1)(x−5)
Δ = 36 − 4 * 5 = 16,
√Δ = 4
x
2 − 60x +500 = (x−10)(x−50)
Δ = 3600 − 4 * 500 = 1600,
√Δ = 40
(x
2 − 6x +5)(x
2−60x +500)≤0 ⇒ (x−1)(x−5)(x−10)(x−50) ≤ 0 ⇒ x∊<1,5> ∪ <10,50> ⋀ x∊Z
17 gru 16:20
Hajtowy:
x2−6x+5 = (x−1)(x−5)
x2−60x+500 = (x−10)(x−50)
Czyli masz:
(x−1)(x−5)(x−10)(x−50) ≤ 0
17 gru 16:20
aaron: no ok. tylko wynik wychodzi S=1245

próbowałam z sumy ciągu arytmetycznego, ale też nie
wychodzi... Może nie o to chodziło... nie wiem
17 gru 16:24
Mila:
x∊<1;5>∪<10;50>
Teraz oblicz, ile jest całkowitych liczb i jakich w tych przedziałach domkniętych.
{1,2,3,4,5} , tu liczymy sumę na piechotę:
S
1=1+2+3+4+5=15
W przedziale <10,50> możesz obliczyć za pomocą ciągu arytmetycznego albo zdrowego rozsądku.
a
1=10, r=1
a
n=50=10+(n−1)*1
n=41
| | 10+50 | |
S41= |
| *41=30*41=1230 |
| | 2 | |
S=15+1230
Sprawdź rachunki albo zgodność z odpowiedzią.
17 gru 16:35
aaron: oo dziękuję ! źle wyliczyłam an z drugiego przedziału
17 gru 16:38
Mila:
17 gru 16:39