Praca Kontrolna
Doos: Z góry wielkie dzięki.
1.Dany jest wielomian W(x)=2x3+(a+2)x2−3x+b. Wiadomo ,że W(1)=8 i W(−2)=14. Wyznacz
pierwiastki wielomianu G(x)=W(x)−2x3+15x
2.Dane jest wyrażenie W=x3−ax/x2+2x
a)Wyznacz dziedzinę tego wyrażenia.√
b)Oblicz wartość parametru a, jeśli wiadomo ,że W(2)=a.
3.Suma cyfr liczby naturalnej dwucyfrowej jest równa 10. Jeśli dopiszemy na końcu tej liczby
cyfrę 3, to otrzymamy liczbę większą od danej o 255. Wyznacz tę liczbę.
4.Ile wynosi liczba rzeczywistych rozwiązań równania: x(x2+4)(x3+8)(x4+16)=0.
5.Suma dwóch liczb jest równa 52,a suma kwadratów tych liczb jest równa 1384.Wyznacz te liczby.
6.Współczynnik funkcji kwadratowej tworzą ciąg geometryczny. Wykaż,że ta funkcja nie ma miejsc
zerowych.
7.Oblicz dziedzinę funkcji f(x)=√−x2
8.Jaki jest zbiór wartości funkcji określonej wzorem f(x)= 5
dla x ∈ <−3,2>
x+3 dla x ∈ (2,6)
−x+15 dla x ∈ <6,8)
17 gru 14:51
J:
6) b2 = a*c
Δ = b2 − 4ac = ac − 4ac = −3ac < 0 , gdyż ac > 0 ..
17 gru 15:00
J:
8) czy ostatni przedział to nie <6,8> ...?
17 gru 15:03
J:
2) a) D = R/{0}
| | 2a | |
b) 8 − |
| + 4 = a ..i oblicz a |
| | 4 | |
17 gru 15:06
:):
1.) 2+a+2−3+b=8
−16+4a+8+6+b=14
wyznacz a i b potem wstawiasz do G(x)
17 gru 15:10
:):
3) x+y=10
100x+10y+3=10x+y+255
rozwiąż układ
17 gru 15:12
:):
5)x+y=52
x2+y2=1384
układ należy do ciebie
17 gru 15:14
Doos: Nie w 8 jest tak jak napisałem.
17 gru 18:41