Funkcja kwadratowa
Natalia: Kolejny problem. Mam zadanie o takiej treści:
Punkty K=(−3,−2) i L=(1,18) należą do wykresu funkcji f(x)=x
2+bx+c
Wyznacz współczynniki b i c
znajdź punkty wspólne wykresu funkcji f i prostej o równaniu y=40
Prosiłabym o odrobinę pomocy.
19 lis 10:39
BiebrzaFun : K=(x=−3,f(x)=−2) i L=(x=1,f(x)=18)
podstaw do wzoru funkcji ,otrzymasz ukł. r−ń,z niewiadomymi b i c
później rozw. f(x)=40
19 lis 10:48
Natalia: pierwsze zrobiłam

i teraz mam obliczyć f(40) ? typu f(40)= x
2 + 7x +10 i za x 40
podstawić

Powiedz mi jeszcze to
19 lis 10:51
BiebrzaFun : jeśli prosta y=40 ma pkty wspólne z f(x) to f(x)=y ,czyli
x2 + 7x +10 =40
19 lis 10:54
Natalia: Ahh

oki to już wiem dzięki
19 lis 10:55