Wykaż, że liczba jest całkowita
Caerstriff: Wykaż, że liczba
jest całkowita. Poległem na tym zadaniu. Prosiłbym o pomoc.
17 gru 13:28
J:
..sprowadź do wspólnego mianownika...
17 gru 13:37
Tadeusz:
√3−√2+√2−1−√3=−1
17 gru 13:53
Tadeusz:
... nie doprowadzaj do wspólnego mianownika ... tylko usuwaj niewymierności −
17 gru 13:54
Caerstriff: Panie Tadeuszu mógłbym prosić o jakąś większą rozpiskę na ten temat? W jaki sposób wzór został
przemieniony na ten pański?
17 gru 14:10
J:
| 1 | |
| = √3 − √2 .. podobnie drugi ułamek ... |
| √3 + √2 | |
17 gru 14:14
Caerstriff: Nie oto dokładniej mi chodziło. Bo to dla mnie było oczywiste. Aczkolwiek, mimo wszystko obu
wam serdecznie dziękuję za pomoc.
17 gru 14:19
Tadeusz:
| 1 | | √3−√2 | | √3−√2 | |
| = |
| = |
| =√3−√2 |
| √3+√2 | | (√3+√2)(√3−√2) | | 3−2 | |
17 gru 15:05