trygonometria
IPiterek: dla jakich wartosci parametru m równanie cos2x+msinx+7=2m ma rozwiązania?
na jaki wzór mam zamienić cos2x ? czy na taki żeby był sin2x? wtedy by można było użyć funkcji
kwadratowej?
17 gru 12:42
Tadeusz:
dokładnie−
17 gru 12:56
pigor: ... wychodzi mi
0≤ m≤ 8, czyli
m∊[0;8] ; ...

czy tak ma wyjść
17 gru 18:50
IPiterek: cos2x=1−2sin2x
czyli jak sinx=t
to wyjdzie 2t2+tm−2m+8=0
dobrze?
17 gru 21:11
IPiterek: pigor nie. wynik to <2:6>
17 gru 21:12
pigor: ..., dla jakich wartości parametru m równanie
cos2x+msinx+7=2m ma rozwiązania ?
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
no jasne mam błądzik, a widzę to bez "delty" np. tak :
cos2x+msinx+7=2m ⇔ 1−2sin2x+msinx+7=2m ⇔
⇔ 2sin2x−msinx+2m−8=0 ⇔ sin2x−m2sinx+m−4=0 ⇔
⇔ sin2x−2*m4sinx+m216 = 4−m+m216 ⇔
⇔ (sinx−m4)2= 116(64−16m+m2) ⇔ (sinx−m4)2= (116(m−8)2 ⇔
⇔ |sinx−m4|= 14|m−8| ⇔
⇔ sinx−m4= 14(8−m) v sinx−m4= 14(m−8) ⇔
⇔ sinx = m4+2−m4 v sinx = m4+m4−2 ⇔
⇔ sinx = 2 v sinx = m2−2 ⇔ sinx = m2−2 , a to
równanie ⇔ danemu ma rozwiązanie ⇔ |m2−2|≤ 1 ⇔
⇔ −1≤ m2−2≤ 1 /*2 ⇔ −2≤ m−4≤ 2 /+4 ⇔ 2≤ m≤ 6 ⇔ m∊<2;6>.
17 gru 22:03
IPiterek: strasznie skomplikowany sposób. Ale dzięki.
17 gru 22:29
pigor: .., zrób z "deltą" chyba ładnie wychodzi
i pomocniczą t , może być dla ciebie łatwiej, spróbuj.
17 gru 22:40
Mila:
Δ=(m−8)2
17 gru 23:16
pigor: ...,

no właśnie i dalej nie zapomnij o wartości bezwzględnej
17 gru 23:23
IPiterek: hm czemu mi funkcja wychodzi 2t2+tm−2m+8=0? w którym momencie popełniam błąd?
17 gru 23:27
Mila:
1−2sin2x...
1−2t2...
17 gru 23:29
IPiterek: czyli −2t2+tm−2m+8=0 ale jak to wyliczam to wychodzą mi jakieś bzdury typu tm2+16t2m+64t2
17 gru 23:36
Mila:
Wieczorem napiszę.
18 gru 15:32