matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka
Dzidek:
Ktoś sprawdzi czy ta całka jest dobrze policzona?
1
1
1
x
∫
dx=∫
dx =
arctg
2+x
2
x
2(1+ (
)
2
√
2
2
√
2
17 gru 12:16
Dzidek:
1
x
Już wiem. Za szybko to chciałem zrobić. Wyjdzie
arctg
√
2
√
2
17 gru 12:26
Mila:
x
Podstawienie: [x=
√
2
*t, dx=
√
2
*dt, t=
]
√
2
1
√
2
1
√
2
√
2
x
√
2
∫
dt=
∫
=
arctgt=
arctg(
)+C
2+2t
2
2
1+t
2
2
2
√
2
17 gru 15:19