matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
parzystosc funkcji
Adam:
Wykaż, że funkcja jest parzyste.
3−x
f(x)=−x log
4
3+X
Wiem, że trzeba skorzystać z własności ze funkcja jest parzysta gdy f(x)=f(−x) ale nie wiem jak dalej to zrobić.
17 gru 11:42
J:
3+x
3+x
3+x
f(−x) = x*log
4
= x*log
4
(4
)
−1
= −x*log
4
= f(x)
3−x
3−x
3−x
17 gru 11:45
J:
..w nawiasie niepotrzebna 4 ( kopiowałem...)
17 gru 11:46