Prosze o sprawdzenie rownania rozniczkowego jednorodnego wzgledem x,y
ola: | | dy | |
Mam równanie x2+y2=2xy* |
| |
| | dx | |
| | dy | |
Przeksztalcilam je na typ rownania y'=f(y/x) czyli 2 |
| =x/y+y/x, poprzeksztalcalam i |
| | dx | |
| | y | |
wyszlo mi dy/dx=1/2*1/( |
| )+1/2*y/x |
| | x | |
t=y/x
y=tx
y'=t'x+t
t'x+t=1/2*1/t+1/2*t
rozdzielilam zmienne i wyszlam na calke
wyszlo mi tak
t
2+2ln|t|−t
2/2=ln|x|+c pomnozylam przez 2 i wrocilam z podstawieniem bo byla i potega i
logarytm a wtedy rozwiklac nie mozna i moj wynik calki ogolnej w postaci uwiklanej to
(y/x)
2+4ln|y/x|=2ln|y/x|+c
Czy jest to dobrze zrobione? a jeśli nie to w którym miejscu popełniłam błąd.