stężęnia
Mała: aby otrzymać 400 ml 3% roztworu H2O2 z 12% roztworu H2O2 należy zmieszać?
19 lis 09:51
Mateusz: Nie ma podanej gęstości

H
2O
2 bo bez tego to raczej nic się nie zrobi
19 lis 10:04
Mateusz: a moze ma być 400 mg a nie ml
19 lis 10:09
Mała: tak jest w tresci zadania,dobrze jest przepisane. i jeszczea 3 inne podobne do tego zadania i
we wszyskich jet tak samo
19 lis 10:23
Mała: ew jeszcze takie zadanie jest: podaj wzór na obliczenie stężenia wody utlenionej i wylicz:
posiadamy 30% stężenie perhydrolu, a chcemy uzyskać 120 g 8% H2O2.
19 lis 10:25
Mateusz: To takie buty mówisz to w takim razie musisz założyć że gęstość H2O2 jest równa gęstości H2O
bo musimy policzyć masę tych 400ml H2O2 gęstość H2O wynosi 1g/cm3 policz masę tych 400ml
wody utlenionej a dalej to juz chyba sobie poradzisz korzystamy ze stężenia procentowego mamy
3% rioztwór a chcemy miec 12% to musimy zatężyć czyli dodać H2O2 i w innych podobnie robisz
jak masz oyrzymac roztwór o nizsszym stężeniu to liczymy masę rozpuszczalnika itd jak bys
miała problem z tym to ja bede za godzinke to cos zaradzimy
19 lis 10:52
Mała: jesli mozesz to rozwiążjeden przykład, a zreszta sobie poradze

z góry dzięki
19 lis 11:21
marzena: Mateusz to i tak wychodzi 400 gr. Cześć.
Należy zmieszać 12 gr. substancji i 400 gr wody aby otrzymac 3% roztwór


dane
| | g | |
mr=400ml= 400cm3*1 |
| =400 gr
|
| | cm3 | |
c%=12% C%=3%
Szukane

m
s=?
| | mr*C% | | 400gr*3% | |
ms= |
| = |
| =12gr
|
| | 100% | | 100% | |
bo
wzory na obliczanie stężen znasz

jak nie czas najwyzszy je poznac


Bez nich ani rusz


2)
m
r=120gr
C%=8%
szukana m
s =?
Pozdrowionka


jak masz jeszcze jakies to dawaj lubie takie zadanka

19 lis 11:42
Mała: dzieki za rozwiazanie

z reszta już sobie poradze
19 lis 12:00
marzena: DAWAJ JE NA EKRAN SPRAWDZIMY CZY DOBRZE

19 lis 12:01
Mateusz: Cześć marzeno no ja wiem tylko nie zawwze podaje sie rozwiązanie ze tak powiem na tacy trzeba
troche samemu pogłówkowac to jak poradziłaś sobie z chemią organiczną

bo nie zamiesciłas
tych zadanek
19 lis 12:14
marzena: Cześć Mateusz zaraz je zamieszcze

Wczesniej zajęłam sie zadaniem" meni " z fizyki i nie
miałam juz checi klepac w klawisze


Pozdrowionka
19 lis 12:19
Mateusz: acha ok no to czekam postaram ci sie je dobrze wytłumaczyc
19 lis 12:21
marzena: najpierw zobacz czy dobrze

zapisać równanie reakcji związkow :
a) 4Al+3O
2→Al
2O
3
b)N
2 O
5+ H
2O→HNO
3
c)K
2O+H
2O→KOH
d)Na
2O+2HCl→NaCl+H
2O
19 lis 12:27
marzena: najpierw zobacz czy dobrze

zapisać równanie reakcji związkow :
a) 4Al+3O
2→Al
2O
3
b)N
2 O
5+ H
2O→HNO
3
c)K
2O+H
2O→KOH
d)Na
2O+2HCl→NaCl+H
2O
napisz co jest źle i wytłumacz na chłopski rozum o co chodzi

19 lis 12:28
Mateusz: Dobrze tylko uzupełnij równania współczynnikami stechiometrycznymi
19 lis 12:31
Mateusz: Tzn np W 1 równaniu po lewej stronie masz 4 Al a po prawej Al2O3 czyli 2 gliny musisz jeszcze
przed tym glinem podstawić 2 wtedy będą 4 gliny i się będzie zgadzało itd z resztą
19 lis 12:34
Mateusz: Napisze odpowiedz do 1 z wytłumaczeniem
4Al+3O2→2Al2O3 prawa strona 4 atomy Al lewa 2*2 atomy Al lewa strona 3*2 cząsteczek O2
prawa 3*2 cząsteczek O2 równanie uzgodnione
19 lis 12:40
Mateusz: N2O5+H2O →2HNO3 lewa strona 2 atomy azotu prawa strona 2 atomy azotu lewa
strona 6 atomów tlenu prawa strona 2*3 atomów tlenu lewa strona 2 atomy wodoru prawa
strona 2 atomy wodoru
19 lis 12:53
marzena: nastepne zadanie

Mam uzupełnic tabelke podajac:nazwe związku, wzór oraz grupe związków
nieorganicznych do których należy rozpatrywny związek


TLENEK GLINU→AlO→Tlenki
Tlenek Potasu→KCl→Tlenki?
Siarczan(VI) miedzi(II)→CuSO
2→sole ?
Azotan wapnia→Ca(NO
3)
2→sole ?
? →Ba(OH)
2→tlenek?
Kwas Siarkowodorowy→ ? →?
? →N
2O
3 → ?
19 lis 12:54
Mateusz: AlO żadko spotykany

tlenek glinu(II)
tlenek potasu to nie KCl tylko K
2O tlenek potasu → tlenki
siarczan (VI) miedzi 2 to CuSO
4 należy do soli
Azotan (V) wapnia Ca(NO
3)
2 nalezy do soli
wodorotlenek Baru Ba(OH)
2 tutaj albo zasady lub wodorotlenki jak ci pasuje

kwas siarkowodorowy H
2S należy do kwasów
tlenek azotu (III) N
2O
3 nalezy do tlenków
19 lis 13:10
19 lis 13:21
marzena: Jak ty to pojąłeś

zdradź tajemnice

bo ja tego nie kumam

19 lis 13:22
Mateusz: KCl to sól chlorek potasu dokładnie sól mocnego kwasu HCl i mocnej zasady KOH to taka
ciekawostka ano pojąłem w koncu studiowałem chemię
19 lis 13:23
marzena: czyli nazwa związku to chlorek potasu a grupa − sole

Dzieki ja nie studije tylko próbuje ja
pojąć bo nie długo egzamin i leże na zadaniach
19 lis 13:44
Mateusz: tak chlorek potasu nalezy do soli
19 lis 13:53
Mateusz: poczytaj w książce do chemii co to są tlenki kwasy zasady wodorotlenki sole wodorki itp i jak
je dzielimy i otrzymujemy napewno masz to tam napisane nie jest to takie straszne
19 lis 13:59
marzena: Zad.4
Na konkretnych przykładach prosze omówic zastosowanie jednej z grup zwiazkó nieorganicznych.
czyli

jak napisze :
Sole :
Chlorek sodu−sól kamienna i kuchenna
Weglan wapnia(CaCO
3)−główny składnik wapienia i marmuru oraz kredy do tablicy
Siarczan wapnia CaSO
4 − gips.
Fosforan wapnia−Ca(PO
4)
2−stanowi główny skladnik fosforytów
Będzie dobrze czy nie zrozumiałam pytania

.
.
19 lis 14:08
Mateusz: Tak będzie dobrze tylko troche to tak rozwin np Chlorek sodu stanowi podstawowy składnik soli
kuchennej .........itd
węglan wapnia ma zastosowanie w przemysle budowlanym jako surowiec do otrzymywania wapna
palonego i gaszonego......... itd
19 lis 14:16
Mateusz: Dobra marzeno to jak msz jeszcze jakies zadania to zamiesc je tutaj a ja jak wróce za jakies 2
3 godzinki to sie nimi zajme
19 lis 14:55
zuzu: pomozcie 'emmi' bo bardzo potrzebuje rozwiazan do swoich zadan ktore podala.
19 lis 15:11
marzena: Proszę podać stopnie utlenienia pierwiastków w związkach :
iv−ii
a) CO2
iii i
b) NH3
i v−ii
c)H3PO4
ii −ii
d)BaO
e)H2S nie wiem
i vi −ii
f)K2SO4
19 lis 17:41
Mateusz: a) dobrze
b)stopień utlenienia azotu musi być −III bo skoro wg reguły wodór ma stopień utlenienia I to
azot musi być −III jedna z reguł mowi ze suma stopni utlenienia w obojętnym związku wynosi
zero czyli 3*1 −3 = 0
c) dobrze
d) dobrze
e wodór ma stopień utlenienia I z wyjątkiem wodorków metali z grupy 1 i 2 w których jest równy
−I np
I −I
NaH
No to skoro wodór ma stopien utlenienia I a mamy 2 wodory więc siarka będzie miała stopien
utlenienia −II bo II−II=0
f) dobrze
19 lis 19:06
Mateusz: To jakbys miała jeszcze z czyms problem to napisz a ja to jutro ci wytłumacze
19 lis 19:36
Mateusz: To jakbys miała jeszcze z czyms problem to napisz a ja to jutro ci wytłumacze
19 lis 19:36
marzena: czyli
i −ii
e)H
2S
−III i
b)NH
3
Dobrze myslę


19 lis 20:06
Mateusz: tak jak najbardziej dobrze
20 lis 08:33
20 lis 08:52
marzena: A bezradnej zadania widziałes
20 lis 08:56
Mateusz: nie a gdzie są bo nie widze
20 lis 09:01
Mateusz: moge ci wymyslic do rozwiązania tylko jaki takie podobne jak ty mi dałas a braliscie moze
reakcje zobojętniania dysocjacje hydrolizy i strącania osadów
20 lis 09:03
Mateusz: A nie juz widziałem te jej zadania tez nie są straszne jakby wzięła podręcznik do chemii i
poczytała sobie to by sama to zrobiła
20 lis 09:05
Mateusz: to ja bede za godzinke tak gdzies to dam ci porcje zadan tego typu podobnych
20 lis 09:06
marzena: Fajnie

Dzięki

Pod wieczór zajrze bo musze przygotować plan prezentacji z polskiego na
mature

20 lis 13:30
Mateusz: ok
20 lis 13:35
20 lis 21:44
20 lis 21:44
Mateusz: Dobrze będą łatwe zadania mam juz przygotowane będe na forum tak gdzies po 17 to je wrzucę ale
na początek zdąże 3 wrzucic tak zebys sie nie nudziła
Określ jaki odczyn ma mieszanina powstała w wyniku zmieszania:
a) 1mola kwasu solnego z 1 molem zasady magnezowej
b) 1mola kwasu siarkowego(VI) z 1 molem zasady sodowej
c) 1mola kwasu azotowego(V) z 1 molem zasady potasowej
wskazówka do zadania napisz uzgodnione równania podanych reakcji i opierając się na podanym
stosunku molowym pierwowzoru okresl odczyn roztworów zmieszanych w stosunku molowym 1:1
Uzgodnij w podanych przykładach reakcji (dobierz współczynniki stechiometryczne)
FeO+C → Fe+CO2
NO2→NO + O2
H2 + N2 → NH3
Al2O3 + HNO2 → Al(NO2)3 + H2O
Na podstawie stopni utlenienia pierwiastków wpisz w miejsce x ładunek jonu złożonego
VI −II
(SO4)x
To na początek więcej jak przyjde po 17 bo wczesniej nie moge życzę powodzenia jak bys miała
problem to po 17 jak bede to napisze o co chodzi do jakiego zadania
21 lis 07:22
Mateusz: Jeszcze jedna errata jesli mnie miałas na zajęciach czegos takiego jak PH czyli miara odczynu
roztworu np kwasowy zasadowy i obojętny to zadanie 1 opusc
21 lis 07:31
Mateusz: Kolejna porcja zadań
Tlenek magnezu reaguje z kwasem solnym, nie reaguje natomiast z zasadami. Napisz odpowiednią
reakcję oraz wniosek jaki chcrakter chemiczny przejawia ten tlenek w opisanej reakcjii
Podaj przykładowe wzory i nazwy tlenków w których stosunek molowy atomów metalu do atomów tlenu
wynosi a) 1:1 b) 2:1
Oblicz zawartość procentową tlenu w tlenku wapnia
Podaj wzór tlenku E
2O
7 w którym tlen stanowi 61,2% masowych.
Oblicz masę 1dm
3 tlenku gazowego o wzorze CO
2
do zadan rachunkowych wystarczy ze napiszesz odpowiedzi bez obliczen
Potem wrzuce zadania z soli kwasów i wodorotlenków i kilka zdan ze stopni utlenienia powidz mi
czy miałas moze reakcje utleniania− redukcji
21 lis 16:31
marzena: stehiometria ,mole,mieszaniny pobieżnie,stężenia procentowe ,stopnie utleniania pierwiastków,
właściwości chemiczne tlenków,kwasow i soli wszystko pobieżnie bo tylko 10 godzin w semestrze
jest na chemie
21 lis 16:38
Mateusz: acha czyli zadania na stężenie procentowe i molowe mile widziane

a z odczynem roztworu
odpada

i to zadanie pewnie tez "Podaj wzór tlenku E
2O
7 w którym tlen stanowi 61,2%
masowych" ale chociaz spróbuj nie jest trudne
21 lis 16:42
marzena: ściana

2FeO+C→2Fe+CO
2
2NO→2NO+O
2 I POLEGŁAM
21 lis 18:16
marzena: BĘDE PRÓBOWAC ALE NAWET KSIĄŻKA JEST PRZECIWKO MNIE
21 lis 18:17
marzena: MOLE I STĘŻENIA TO PIKUS BO TO JAK MATMA

ALE STEHIOMETRIA ZAPOMNIJ

21 lis 18:18
Mateusz: te 2 dobrze marzeno

uwierz w własne siły dasz rade
kolejne równanie H
2 + N
2 → NH
3 ile mamy wodorów po lewej a ile po prawej a ile mamy azotów
po lewej a po prawej podpowiem ci ze zaczniemy od azotu potem nam sie ładnie wszystko uzgodni
21 lis 18:26
marzena: H
2+N
2→2NH
3 I CO DALEJ

WIEM ŻE NIE GRA

NIE MOGE ZAJARZYĆ CO I JAK
21 lis 18:37
marzena: H
2+N
2→2NH
3 
NIE KUMAM TEGO
21 lis 18:40
Mateusz: Oj widze ze bede musiał wymyslic więcej zadan z równaniami reakcji chemicznych zrobie ten
przykład z amoniakiem wytłumacze ci jak to sie robi
mamy równanie H2 + N2 → NH3 => analizujemy
lewa strona równania prawa strona równania
2 atowodoru ≠ 3 atomy wodoru
ustalamy wspólną wielokrotność liczb 2 i 3 jest nią 6 więc przed H2 wstawiamy 3 a
przed NH3 wpisujemy 2
3H2 + N2 → 2NH3
w ten sposób uzgodnilismy równiez liczbę atomów azotu po lewej stronie dwa (N2) po prawej
równiez dwa (2NH3) jak mozesz to podaj swój gg bo stronka cos zaczyna wolno chodzic jak
co to moj numer to 15933378
21 lis 18:49
marzena: Al
2O
3+2HNO
2→2Al(NO
2)
3+H
2O coś jeszcze trzeba dodać
21 lis 19:42
Mateusz: Mamy np reakcja syntezy czyli dwa pierwiastki łączą się w 1 produkt
Al + S → Al2S3 skąd sie bierze ta 2 pod Al a 3 pod S ustalamy stopnie utlenienia
pierwiastków
ogólnie zapiszmy wzór związku:
AlxSy ogólne reguły ustalania stopni utlenienia znamy mamy tu do czynienia z solą kwasu H2S
więc stopień utlenienia siarki w związku AlxSy jest taki sam jak w kwasie H2S czyli −2 bo
mamy 2 wodory (H 2) a jedna z reguł mówi ze suma stopni utlenienia w obojętnym związku wynosi
0 to mamy −II+II = 0 glin przyjmuje tylko 1 stopien utlenienia III i to warto sobie
zapamiętać ewentualnie
0
2Al ma zerowy stopien utlenienia o tym tez mówi jedna z reguł i jak mamy stopnie utlenienia
pierwiastków to wzór związku zapisujemy na krzyż tzn ze 2 z siarki zapisujemy w indeksie
dolnym pod atomem Al a 3 z Al zapisujemy w indeksie dolnym pod S i mamy Al2S3 oczywiscie nie
zapisujemy −2 tylko 2 i to sie nqazywa tez wartościowość pierwiastka.
Skoro mamy juz wzór związku to uzgadniamy równanie reakcji
Al + S → Al2S3 widzimy ze mamy nierównosc lewa strona jest mniejsza od prawej co mozemy
zapisac L<P a chcemy zeby było cos takiego L=P
Mamy po lewej stronie 1 atom Al a po prawej 2 atomy Al(Al2) czyli przyrównujemy 1=2 równosc
nieprawdziwa 1≠2
Mamy po lewej stronie 1 atom S a po prawej 2 atomy S tak samo tu 1≠2
poniewaz wzoru powstałego związku nie mozemy zmienić np na AlS bo to by było sprzeczne to
mozemy wstawic po lewej stronie odpowiednio skoro mamy po prawej 2 atomy Al to po lewej tez
wstawiamy 2 przed Al i będzie zachodziła równosc 2=2
to samo z siarką skoro mamy 3 atomy S po prawej to zeby zachodziła równośc to po lewej stronie
tez zapisujemy przed S 3 i 3=3 co jest prawdziwe i koniec równanie uzgodnione
2Al + 3S → Al2S3
21 lis 19:59
Mateusz: np Mg + O2 → MgO
21 lis 20:06
marzena: 2Mg+O2→2MgO
21 lis 20:10
Mateusz: KOH + H2SO4 → K2SO4 + H2O
P + S → P2S5
Cu + O2 → Cu2O
Mg + FeCl3 → MgCl2 + Fe
21 lis 20:33
Mateusz: AgNO3 + K2S → Ag2S + KNO3
Ca(OH)2 + HCl → CaCl2 + H2O
KOH + H2CO3 → K2CO3 + H2O
21 lis 20:57
marzena: takie zadanka jak ostatnie czyli uzupełnić cos tam tez mogą byc

albo napisac równania reakcji
tak jak mialam wyzej co sprawdzałes czy dobrze
21 lis 22:46
Mateusz: CH4 + O−2 → CO2 + H2O
CH4+O2→ CO + H2O
CH4 + O2 → C + H2O
CaCO3 → CaO + CO2
określ indeksy x i y w podanych równaniach reakcji:
PxOy + 5C → P4 + 5CO2
2NxOy → 4NO2 + O2
22 lis 07:04
marzena: 2CH4+O2→CO2→2H2O
CH4+O2→CO+2H2O
2CH4+O2→2C+4H20
P4O2+5C→P4+5CO2
2N4O2→4NO2+O2
22 lis 13:39
Mateusz: Prawie dobrze ale
CH
4 +
2O
2 → CO
2 + 2H
2O zauwaz ze dają c 2 przed metanem CH
4 zwięksyłas liczbe atomów
węgla i wodoru i otrzymałas nierównosc 8 at H po lewej 4 po prawej
| | 3 | |
2CH4 + |
| O2 → 2CO + 4H2O /*2 bo współczynniki nie mogą byc |
| | 2 | |
ułamkami
2CH
4 +
3O
2 →
2CO +
4H
2O
CH
4 + O
2 → C + 2H
2O po co te 2 przed C po lewej jak i po prawej mamy tyle samo at. C tylko
wodory do uzgodnienia no i tlen
indeksy zle uzgodnione w 1 P
4O
10 bo mamy po prawej 10 atomów tlenu
5CO
2
w 2 równaniu mamy 4 azoty po prawej ale 2 po lewej więc zeby były tak samo 4 azoty po lewej to
w indeksie wpisujemy 2 tak jak ty wpisałas to mamy nierówność 8 azotów po lewej 4 po prawej
tak samo z atomem tlenu w indeks wpisujemy 5 bo mamy po prawej łącznie 10 atomów tlenu a po
lewej zauwaz ze mamy współczynnik przy 2N
2O
5 więc zeby była równość wpisuje 5 w indeksie
22 lis 14:02
Mateusz: ma byc P4O10
22 lis 14:03
marzena:
23 lis 17:44
Mateusz: dam ci jeszcze pare zadan ze stechiometri i stopni utlenienia za pare minut je wrzuce
23 lis 18:12
Mateusz: Dobierz współczynniki(o ile jest taka konieczność)
Mg + H2CO3 → MgCO3 + H2O
TiCl4 + Mg → Ti +MgCl2
okresl stopnie utlenienia pierwiastków w solach i napisz wzory kwasów od jakiego pochodzi dana
sól
Na2SO4 NaCl Ca3(PO4)2 MgSO3 CaCO3
Na podstawie stopni utlenienia wpisz w miejsce x ładunek jonu
VII −II
(Cl O4)x
określ stopień utlenienia :
Al H2 Fe2+
23 lis 18:23
Mateusz: Jeszcze dorzuce ci jedną reakcje
SO2 + Br2 + H2O → HBr + H2SO4
23 lis 18:28
marzena: I VI −II
Na2SO4
i −i
NaCl
ii iii
Ca3(PO4)2
ii iv −ii
MgSO3
ii iv −ii
CaCO3
24 lis 19:27
Mateusz: II x −II
Ca3(PO4)2
3*II + 2x −16 = 0
6 + 2x −16 = 0
2x = 16−6
2x = 10
x = 5
24 lis 19:43
Mateusz:
II x −II
Ca3(PO4)2
24 lis 19:44
Mateusz: liczymy stopien utlenienia fosforu w kwasie H3PO4
3*1 + x −8 = 0
8−3 =x
x = 5
24 lis 19:46
Mateusz: czyli jak widzisz mozna to zrobic na 2 sposoby
24 lis 19:46
marzena: pokolei :
kwas siarkowy (VI)
kwas chlorowodorowy
kwas fosforowy (V)
kwas siarkowy (IV)
kwas węglowy
o to chodzi
24 lis 21:15
Mateusz: tak o to chodzi a teraz spróbuj zrobic ten przykłąd z ładunkiem jonu i uzgodnic te reakcje
24 lis 21:17
Ann: al + s −> Al2S3
Na+S−>Na2S
Pb+ S −> PbS
Al+C −> Al4C3
Sn + S −> SnS2
P + S −> P 2 S 5
Cu +O2−>Cu2O
Cu+ O2−>CuO
Al + 2 −> Al203
C + 02 −> CO2
P+O2 −> P2O3
Pb +O2 −> Pb3O4
12 kwi 22:24
Ann: dobierz współczynniki uzgodnij strony równania
12 kwi 22:25
Mateusz: Moze by tak osobny post na to i moze propozycje z twojej strony współczynniki uzgadni sie tak
zeby po lewej i po prawej było tyle samo atomów i cząsteczek zrobie pierwsze dla przykładu
Al + S →Al2S3
lewa strona: prawa strona:
1 atom Al ≠ 2 atomy Al
1 atom S ≠ 3 atomy S
a więc po lewej stronie musze wpisac odpowiednio
2Al + 3S →Al2S3
i teraz zarowno po lewej jak i po prawej stronie jest tyle samo atomów nie ma nierownosci tylko
rownanie 2Al=2Al 3S = 3S
sprobuj reszte zrobic analogicznie ja to sprawdze
12 kwi 22:30
Ann: 2al +3 s −> Al2S3
2Na+S−>Na2S
Pb+ S −> PbS
4Al+3C −> Al4C3
Sn + 2S −> SnS2
2P +5 S −> P 2 S 5
Cu +O2−>2Cu2O
Cu+ O2−>2CuO
2Al + 302 −> Al203
C + 02 −> CO2
2P+2O2 −> P2O3
6Pb +O2 −> Pb3O4
12 kwi 22:39
Mateusz: No widzisz to nie boli

ale masz pare błędów poprawie je
2Cu + O
2→ 2CuO
4Cu + O
2→2Cu
2O
| | 3 | |
2P+ |
| O2→ P2O3 nie zostawia sie współczynników ułamkowych więc mnoze całosc |
| | 2 | |
przez 2 i otrzymuje:
4P + 3O
2→2P
2O
3
3Pb + 2O
2→Pb
3O
4
12 kwi 22:47
Ann: dziękuję ślicznie
12 kwi 22:55
Ann: a jeśli chodzi o reakcje aby otrzymać metodą strońceniową sól trudno rozpuszczalną w wodzie to
mógł by mi pan pomóż .. bo jakoś nie bardzo to rozumiem .. wręcz wgl.

a potrzebuje to na
jutro .. należy wybrać jakieś 3 sole ..
12 kwi 22:58
Mateusz: W sieci wszyscy są równi więc prosze nie mowic mi pan

bo ja taki stary nie jestem heh
do tego musisz wziąsc tablice rozpuszczalnosci soli i wodorotlenkow w wodzie dostępną w kazdym
podręczniku do chemii
Ale najwazniejsze jest zrozumienie istoty reakcji strącania osadów−polegają one na reakcji
między niektorymi jonami −kationami i anionami,w wyniku czego powstający produkt wytrąca sie w
postaci osadu
Zrobie to na przykładzie Ag
2S jak zajrzymy do tablicy rozpuszczalnosci soli i wodorotlenkow
poszukamy jonów Ag i S i to na ich skrzyzowaniu zauwazymy ze ta sol jest nierozpuszczalna w
wodzie i chcąc otrzymac e sol w reakcji strącania nalezy zmieszac roztwor dowolnej
rozpuszczalnej soli srebra np AgNO
3 i roztwor kwasu siarkowodorowego lub jakiegokolwiek
rozpuszczalnego siarczku np K
2S
zapis cząsteczkowy reakcji:
2AgNO
3+ K
2S →Ag
2S↓ + 2KNO
3
zapis skrocony jonowy:
2Ag
+ + S
2−→Ag
2S↓
↓−ta strzałeczka w zapisie oznacza ze cos sie strąciło jako osad
12 kwi 23:09
Ann: dobrze ja tutaj zajrzę jutro, bo jednak chemie mam we środę dopiero

i mam nadzieję że uda mi
się dojść do rozwiązania

może wkońcu się nauczę

Dobrej nocy
12 kwi 23:14
Mateusz: wezmy jescze np che otrzymac BaSO
4 no to jedziemy
BaCl
2 +H
2SO
3→BaSO
4↓ + 2HCl
albo jescze np CaCO
3
Ca(NO
3)
2 + Na
2CO
3→CaCO
3↓ + 2NaNO
3
No i juz masz 3 przykłady otrzymywania soli w reakcji strącania nawet mozesz wziąśc to jako
sciąge
12 kwi 23:15
Mateusz: poprawka tam reakcja z BaCl2 ma byc + H2SO4 nie H2SO3
12 kwi 23:18
Ann: 1. oblicz w jakiej temperaturze rozpuszczono 105 g cukru w 50 g wody jeśli powstał roztwór
nasycony.
2. oblicz ile gramów siarczani VI miedzi II CuSO4 trzeba rozpuścićw 300 gramach wody aby
otrzymać roztwór nasycony tej soli w temperaturze 60 stopni C .
10 maj 14:44
Mateusz: zad 1 jezeli 105 g cukru rozpuszcza sie w 50g wody to licze ile g cukru rozpusci sie w 100g
wody
105g→50g H2O
x g→ 100g H2O
x = 210g nie mam przy sobie tablic z krzywymi rozpuszczalnosci jak masz podrecznik to odczytaj
w jakiej temperaturze rozpusci sie 210g cukru
2 odczytyjesz rozpuszcalnosc CuSO4 w temp 60 stopni i aznając to liczysz
x→100g H2O
y→ 300g H2O
w miejsce x wstaw rozpuszczalnosc CuSO4 w tem 60 stopni y −to nasza szukana liczba g siarczanu
10 maj 15:05
Elia: Jak przygotować roztwór wody utlenionej 3%, mając do dyspozycji 18% stężony H2O2?
11 wrz 15:07