zenek: f(x)=6x2-5 dla x∈[5;+∞] wyznacz monotoniczność
19 paź 17:35
Marcin: jeśli nie trzeba tego zrobić z definicji to można tak
Wykresem f(x)=6x2-5 jest parabola o ramionach skierowanych w górę (6>0) i p wierzchołka
równym 0. Stąd f(x) jest malejąca na przedziale (-∞;0) i rosnąca na przedziale (0;+∞)
czyli w szczególności na przedziale <5;+∞)
19 paź 17:42
zenek: Dziękuję
patrząc na przykład zadania wstecz z monotonicznoscią rozwiazanie tego typu jest
dobre:

?
6x,
2 - 6x2
2 -5 +5
po skróceniu
6x1
2-6x2
2 =-6(x2-x1)(x2+x1)
= iloczyn liczny ujemnej i liczby dodatniej daje liczbe <0 czyli funkcja rosnąca

19 paź 17:51
Marcin: prawie dobrze
daje liczbe <0 czyli funkcja rosnąca TO jest źle
pod koniec jest -6(x2-x1)(x2+x1) czyli to dla x ≥5 wychodzi dodatnie czyli funkcja
rosnąca
19 paź 17:54
zenek: x1<x2 f(x1)<f(x2) czyli f(x1)- f(x2) <0
zatem podstawaijaac jakas liczbe z przedziału [5 +∞] np x1=4; x2=5 zachowując to ze
x1<x2
to
:
-6(x2-x1)(x2+x1)
=-6(5-4)(5+4)
=-6(-1)(9)
= + *+
a to jest wieksze od 0 tak?
19 paź 18:04
zenek: przepraszam tam w nawiasie zamiast =-6(-1)(9) jest -6(1)*(9) czyli -*+ i to oznacza ze
to jest <0 czyli funkcja rosnaca
19 paź 18:06
zenek: 
? wydaje mi sie ze wychodzi ujemne i patrzymy wg definicji funkcji.. hmm nie wiem juz
teraz
19 paź 18:22
Marcin: ogólnie dobrze
wszystko zależy od tego czy bierzesz x1>x2 czy x2>x1
19 paź 18:31
zenek: okii dziękuje CI .. ogólnie z ta monotonicznościa to mamproblemy, ale mam nadzieje ze
dam rade na kartkówce...
19 paź 18:38