funkcja liniowa
tyna : Sprawdz czy punkty Q=(−2,6) P=(2,−2) i R=(5,−7) sa wspołliniowe
17 gru 10:04
AS:
1. Napisz równanie prostej QP a potem sprawdź czy
współrzędne R spełniają to równanie.
2. Oblicz współczynniki kierunkowe prostych QP i PR
i sprawdź czy są równe.
3. Oblicz pole trójkąta QPR.Jeżeli w wyniku uzyskasz 0 (zero)
to są współliniowe.
17 gru 11:31
PW: No to jeszcze 4. posób: policzyć odległości OP, QR i PR i sprawdzić, czy spełniony jest warunek
współliniowości (suma dwóch odległości jest równa trzeciej). Jest to sposób najbliższy podstaw
geometrii.
Chyba że idzie koniecznie o zrealizowanie hasła "funkcja liniowa", wtedy 1. sposób AS jest
najbliższy intencji autora zadania.
17 gru 13:54