pochodna
Cami: Witam,
bardzo potrzebuję pomocy, ponieważ bez tego nie ruszę dalej
mam funkcję f(x)=
3√x2
i liczę granice lewo i prawostronną (docelowo pochodną):
mam:
| | 3√(x0+h)2−p3({x0)2} | |
lim[h→0+] |
| = i tutaj pojawia się problem, bo nie wiem jak |
| | h | |
rozłożyć pierwiastek trzeciego stopnia, nie da się przez sprzężenie.... a jak po prostu
podstawię za h zero to wychodzi mi zero nad zero czyli symbol nieoznaczony
17 gru 08:39
Gray: "nie da się przez sprzężenie" − dlaczego? Da się.
17 gru 08:41
Cami: ale.... ale jak to? skoro to jest pierwiastek 3 stopnia
17 gru 08:45
Cami: Gray mógłbyś mi to rozpisać z komentarzem co daje lub nie to 0+
17 gru 08:51
Gray: Jeżeli masz 0
+ to granicę liczysz tylko z prawej strony...
A "mnożenie przez sprzężenie" w tym przypadku opiera się na wzorze a
3−b
3=(a−b)(a
2+ab+b
2),
tj.
| | a2+ab+b2 | | a3−b3 | |
a−b = (a−b) |
| = |
| , dzięki temu w liczniku znikną |
| | a2+ab+b2 | | a2+ab+b2 | |
pierwiastki
3√.
17 gru 18:58