matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz calkę przez podstawienie
Wojtek:
oblicz calkę stosując odpowiednie podstawienie:
1+x
∫
dx
1−x
2
17 gru 01:43
razor:
1+x
1
1
= ∫
dx = ∫
dx = −∫
dx = −ln|x−1|+C
(1+x)(1−x)
1−x
x−1
dobrze przepisane?
17 gru 02:17