prawdopodobienstwo
cghgfyh: Na loterii jest 20 losów w tym 5 wygrywających, kupujemy 3 losy oblicz prawdopodobienstwo tego
ze wśród zakupionych losow co najmniej jeden jest wygrywający
16 gru 23:31
pigor: ..., może oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego,
że jest 0 wygrywających w kupionych losowo 3−ech losach , a wtedy ...
16 gru 23:51
pigor: ..., jeśli A − zdarzenie, że wśród zakupionych
losów co najmniej jeden jest wygrywający, to
| | 1*15*14*133*2*1 | |
= 1 − |
| = |
| | 20*19*183*2*1 | |
| | 14*13 | |
= 1 −{15*14*13}{20*19*18}= 1 − |
| = |
| | 4*19*6 | |
| | 7*13 | | 91 | | 137 | |
= 1 − |
| = 1 − |
| = |
| ≈ 0,6 ...  |
| | 12*19 | | 228 | | 228 | |
17 gru 00:41