nie rozumiem wartości bezwzględnej , mógły ktos wytłumaczyć ?
gabi :
np. | x +2| ≤3 , |8−x| < 1
19 lis 07:50
BiebrzaFun : spróbuję ,ale krótko,
|x|=x dla x≥0 to jest jasne chyba |6|=6
|x|=−x dla x<0 |−7|=−(−7)=7
|x|>4⇒x>4 lub x<−4
napisz jaki musi być x jeżeli |x|<5
19 lis 08:03
Nikka: Przy takich nierównościach korzystasz z własności :
|x − a| < b ⇔ x − a<b i x − a> −b
Przykład 2.
8 − x < 1 i 8 − x > −1
−x < −7 i −x > −9
x > 7 i x < 9
x∊(7,9)
19 lis 08:05
BiebrzaFun : Nikka ,wystarczy ,że będzie zmieniony znak nie−ści |x − a| > b i gabi "leży".Proponuję
zrozumieć wart. bezw., a później wszystko idzie jak po margarynie.
19 lis 08:24
Nikka: odniosłam się do przykładów, które napisała Gabi... czyli do rozwiązywania nierówności ze
znakiem <
a swoją drogą na podstawie czego Gabi ma Ci napisać, jakie musi być x jeśli |x| < 5

?
Z całym szacunkiem, ale jeśli chcesz tłumaczyć od A do Z to włóż w to trochę więcej wysiłku...
19 lis 08:30
BiebrzaFun : na podstawie tego np. co napisałem |x|>4⇒x>4 lub x<−4 ,
>>Proponuję zrozumieć wart. bezw., a później wszystko idzie jak po margarynie<< to było do
gabi.

a gabi i tak sobie poszła i żaden wysiłek nie pomoże.
19 lis 08:35
Alinka: W szkole takie nierówności rozwiązuje się graficznie. |a − b| jest to odległość miedzy liczbami
a i b na osi liczbowej. (uwaga miedzy a i b, a nie −b). Zatem nierówność |8 − x| <1 czytamy
"odległość między liczbami 8 i x na osi liczbowej jest mniejsza od 1. Wystarczy teraz na osi
liczbowej zaznaczyć liczbę 8, "odmierzyć" na prawo i na lewo odległość 1. Otrzymamy wtedy x =
9 i x = 7. Skoro odległość miedzy tymi liczbami ma być mniejsza od 1, to rozwiązaniem jest
(7,9).
Drugi, a właściwie pierwszy przykład analogicznie z tym, że trzeba uważać na znak |x+2|≤3. W
definicji jest "−", a tu "+". Zatem zapisujemy nierówność tak |x −(−2)|≤3. I teraz mamy, że
odległość między liczbami x i − 2 jest mniejsza lub równa 3. Zaznaczamy na osi liczbowej
liczbę −2 i "odliczamy" na prawo i na lewo 3 i ......
19 lis 08:54
Nikka: nie sądzę, aby Gabi na podstawie zapisanej przez Ciebie nierówności wpadła co ma napisać dla
|x|
<5
wartość bezwzględna nie jest wcale taka prosta do zrozumienia (wiem, bo sama miałam z nią
problem

)...
19 lis 08:59
Nikka: metoda graficzna jest jak najbardziej ok, tylko co jak nie daj Boże pojawi się polecenie
'rozwiąż algebraicznie'...

myślę, że dobrze jest znać oba sposoby
19 lis 09:02
BiebrzaFun : Prawdą jest ,że "W szkole takie nierówności rozwiązuje się graficznie" ,ale rozw. się też
algebraicznie.
Mój zamiar był taki :"aby Gabi na podstawie zapisanej przez Ciebie nierówności wpadła co ma
napisać dla |x| <5 " powinna pomyśleć i pokazać swój tok myślenia.Jeśli jest dobrze to ok
,jeśli źle ,wskazać błąd.
19 lis 10:08
Nikka: to mogłoby by być trudne
19 lis 12:15
bulba: masakra, To jest pokręcone− raz jak jest minus w tych nawiasach zmieniamy znak. a raz nie
zmieniamy. Nie ogarniam tego! Dlaczego nie ma stałego znaku albo choćby stałej zasady; tu mamy
minus, więc po opuszceniu nawiasów pozostanie minus?!
29 kwi 23:29