a,b>0; a+b=1
cassiemm: a,b>0; a+b=1
udowodnij, że: a
2+b
2≥1/2
proszę o pomoc
16 gru 23:12
Gray: a2+b2 = a2 + (1−a)2 = 2a2 −2a +1 = 2(a2 − a)+1 = 2(a−1/2)2 +1/2 ≥1/2
Koniec.
16 gru 23:32
Eta:
Dla każdych a i b zachodzi:
| a2+b2 | | (a+b)2 | |
| ≥ |
| /*2 i a+b=1 |
| 2 | | 4 | |
c.n.u
16 gru 23:49
pigor: ..., z trójmianem kwadratowym
Gray
bardzo mi odpowiada, ale jeszcze może tak :
a+b=1 /
2 ⇔ a
2+b
2+2ab=1 ⇔
⇔
a2+b2= 1−2ab
≥ 1−
12(a+b)
2= 1−
12*1
2=
12, gdzie
równość a
2+b
2=
12 zachodzi dla a=b=
12. c.n.u. ...
17 gru 00:05