matematykaszkolna.pl
Proszę o odpowiedź. Birdman: 1. Niech ktoś wyjaśni z skąd wiemy że równanie: t2−(m−3)t+m=0 t=|x| będzie miało dwa różne rozwiązania wtedy, gdy równanie kwadratowe z niewiadomą t będzie miało jedno rozwiązanie dodatnie lub dwa różne rozwiązania, z których jedno jest dodatnie, a drugie ujemne. 2. Tu proszę o wyjaśnienie na grafie(jak można) albo niech ktoś podpowie jak się za to zabrać: W trapezie równoramiennym wysokość ma 16 cm, przekątne są do siebie prostopadłe, a ich punkt wspólny dzieli każdą z nich na odcinki, których stosunek wynosi 3:5. Oblicz obwód tego trapezu.
16 gru 22:48
:): 2. przekątne w trapezie równoramiennym dzielą go na trójkąty podobne
16 gru 23:10
Birdman: To mi nic nie mowi bo to jest jasne. Bardziej chodzi mi o jakies podobienstwo zwiazane z ta wysokoscia.
16 gru 23:29
:): rysunekwysokości tych trójkątów tez są proporcjonalne
16 gru 23:32
Birdman: Sory jestem całkowicie w tym zielony. A czy jak tą wysokość będę przesuwał wzdłuż krótszej podstawy to powstałe trójkąty też będą podobne?
16 gru 23:37
Birdman: Sory jestem całkowicie w tym zielony. A czy jak tą wysokość będę przesuwał wzdłuż krótszej podstawy to powstałe trójkąty też będą podobne?
16 gru 23:37
:): no przecież one są w stosunku 3:5, jak przekątne i tu wystarczy zastosować U{3}[5}=U{y}[x} x − dłuższa część y−krótsza część
16 gru 23:46
:):
 3 y 
coś nie wskoczyło

=

5 x 
16 gru 23:47