Proszę o odpowiedź.
Birdman: 1. Niech ktoś wyjaśni z skąd wiemy że równanie:
t2−(m−3)t+m=0 t=|x|
będzie miało dwa różne rozwiązania wtedy, gdy równanie kwadratowe z niewiadomą t będzie miało
jedno rozwiązanie dodatnie lub dwa różne rozwiązania, z których jedno jest dodatnie, a drugie
ujemne.
2. Tu proszę o wyjaśnienie na grafie(jak można) albo niech ktoś podpowie jak się za to zabrać:
W trapezie równoramiennym wysokość ma 16 cm, przekątne są do siebie prostopadłe, a ich punkt
wspólny dzieli każdą z nich na odcinki, których stosunek wynosi 3:5. Oblicz obwód tego
trapezu.
16 gru 22:48
:): 2. przekątne w trapezie równoramiennym dzielą go na trójkąty podobne
16 gru 23:10
Birdman: To mi nic nie mowi bo to jest jasne. Bardziej chodzi mi o jakies podobienstwo zwiazane z ta
wysokoscia.
16 gru 23:29
:):

wysokości tych trójkątów tez są proporcjonalne
16 gru 23:32
Birdman: Sory jestem całkowicie w tym zielony. A czy jak tą wysokość będę przesuwał wzdłuż krótszej
podstawy to powstałe trójkąty też będą podobne?
16 gru 23:37
Birdman: Sory jestem całkowicie w tym zielony. A czy jak tą wysokość będę przesuwał wzdłuż krótszej
podstawy to powstałe trójkąty też będą podobne?
16 gru 23:37
:): no przecież one są w stosunku 3:5, jak przekątne i tu wystarczy zastosować U{3}[5}=U{y}[x}
x − dłuższa część
y−krótsza część
16 gru 23:46
:): | | 3 | | y | |
coś nie wskoczyło |
| = |
| |
| | 5 | | x | |
16 gru 23:47