Taylor
Janek: Mam pewien problem z wzorem Taylora
Treść zadania brzmi
a) zapisz rozwinięcie Taylora drugiego rzędu funkcji f wokół punktu x0=1 wyznacz przybliżoną
wartość f(0)
no i to mi wyszło f(x)≈ (−x
2+4x+π−3)/4
f(0)≈(π−3)/4
b) zapisz rozwinięcie Taylora drugiego rzędu funkcji f wokół punktu x0=0 i wyznacz przybliżoną
wartość f(1)
no i to mi wychodzi f(x)≈x f(1)≈1
c) porównaj uzyskane przybliżenia z wartościami faktycznymi
I tu właśnie jest problem bo nie wiem jak to zrobić

Podpowie ktoś jak to zrobić ?
16 gru 22:40
PW: Nic nie rozumiem, jaka to funkcja?
16 gru 22:47
Janek: ups..
f(x)= arctg x
16 gru 22:51
Janek: help !
16 gru 23:05
razor: ile jest równe arctg0 i arctg1 ?
16 gru 23:06
Janek: no arctg0=0 arctg1=π/4
16 gru 23:10
Janek: pomoże ktoś
16 gru 23:18