Jeszcze jedno :)
Godzio: Liczby x,y,z przy dzieleniu przez 7 dają reszty odpowiednio 1,2,3 Oblicz reszte z dzielenia
liczby x
2+y
2+z
2 przez 7 , jest to możliwe żeby obliczyć te liczby ? bo znalazłem taki wzór
dla liczb całkowitych: a=qd+r r
1=r
2+d i poobliczałem je, wyszło mi x=50,y=51,z=52 a
póżniej po podstwawieniu wychodzi 1115 r. 0 Możliwe

?
19 lis 01:25
Eta:
A takie: x=8 y=9 z = 10
64 +81 +100= 245 :7 = 35 + 0 −−reszta
19 lis 01:34
Eta:
Należy rozwiązać tak
x = 7n+1 y= 7n+2 z = 7n+3
(7n+1)2 +(7n+2)2 +( 7n+3)2 = 3*49n + 84n +14 = 3*49n +7*12n + 2*7
więc reszta z dzielenia przez 7 : r= 0
19 lis 01:38
Godzio: o dzieki

ale ogólnie wynik dobry
19 lis 01:40
Eta:
poprawiam chochlika

wrrrrrr
3*49n
2 ... oczywiście
19 lis 01:41
Eta:
Wynik tak

ale masz wykazać dla wszystkich takich liczb

więc tylko takim sposobem.
19 lis 01:43
Bogdan:
W tym przypadku wystarczy zsumować kwadraty reszt i tę sumę podzielić przez 7:
12 + 22 + 32 = 14, 14 : 7 = 2 i reszta 0.
Odp.: Reszta = 0.
19 lis 02:11
Eta:
19 lis 02:15