matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz granice
Horne:
Mam do obliczenia granice w plus nieskończoności
√
x+2
+
√
x+5
lim
x
x→
∞
męczę się z tym od dłuższego czasu bezskutecznie
prosze o pomoc
16 gru 22:37
Janek191:
x + 2
x + 5
f(x) =
√
+
√
=
√
1
x
+
2
x
2
+
√
1
x
+
5
x
2
x
2
x
2
więc lim f(x) = 0 + 0 = 0 x→ +
∞
16 gru 22:44
Horne:
dziękuję ślicznie
16 gru 22:50