Rozwiaz rownanie
Sylwia345: Czy moglby mi ktos powiedziec czy dobry wyszedl mi wynik , wiem ze mozna innym sposobem zrobic
wykorzystujac wart bezwgledna ale wolalabym prosciej obliczyc i zrobilam liczac ze wzoru
skroconego mnoz i uporzadkowac :
√4−2√3 + √(2√3 −4)2 = √32−8√3
16 gru 22:22
Janek191:
4 − 2√3 = ( √3 − 1)2
więc
√ 4 − 2√3 + √( 2√3 − 4)2 = √( √3 − 1)2 + I 2 √3 − 4 I = √3 − 1 + 4 − 2√3 =
= 3 − √3
16 gru 22:29
NaPotęgeMatematyki: Mnie wyszło 6
16 gru 22:32
PW: Nie widać tu żadnego równania, trudno zrozumieć o co pytasz.
Czy korzystałaś z faktu, że
4 − 2√3 = (1 − √3)2 ?
16 gru 22:34
NaPotęgeMatematyki: Ale źle mi wyszło
16 gru 22:35