wektory, prosta
yyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy: Napisz rownanie prostej utworzonej przez konce wektora a zaczepionego w punkcie o
wspolrzednych ( − 4, 2) i rownoleglego do wektora o wspolrzednych [ 1, 3]
19 lis 00:51
Eta:
Pomagam
19 lis 01:01
Eta:
1/ sposób
→ →
AB= [x
B +4, y
B−2] u=[1,3]
→ →
AB = u to x
B+4= 1 y
B−2= 3
x
B= −3 y
B= 5 B( −3,5)
pr. AB: (y− y
B)(x
A−x
B)= ( x−x
B)(y
A−y
B)
podstaw współrzędne i podaj równanie tej prostej
19 lis 01:06
Eta:
Podam jeszcze drugi sposób :
łatwiejszy

prosta o równaniu y = ax +b jest równoległa do wektora
[u=[1, a]
więc ponieważ u=[1,3] to ; a = 3
czyli równanie tej prostej jest: y = 3x +b i przechodzi przez ( −4,2)
wiec:
2= 3*(−4) +b => b= 14
zatem prosta ta ma równanie:
y= 3x +14
to samo równanie wyjdzie z obliczeń w sposobie pierwszym ( tak musi być )
19 lis 01:17