Oblicz pochodną
Rooziu: Mam do oblicznia pochodną z:
y=e−x2 * lnx
y'=(e−x2 * lnx)'
rozkładam ją ze wzoru na mnożenie:
(e−x2)' * lnx + e−x2 * (lnx)' = e−2x * lnx + e−x2 * 1/x
czy ten zapis jest dobry ? i co dalej ?
16 gru 22:04
Janek191:
Zły
16 gru 22:18
Janek191:
( e− x2)' = − 2x e−x2
16 gru 22:19
Rooziu: No tak, racja.Tylko to już jest końcowy wynik czy trzeba coś jeszcze uprościć ?
16 gru 22:28
Janek191:
Wynik jest zły ! ( Początek był dobry ).
16 gru 22:34
Rooziu: − 2x e−x2 * lnx + e−x2/x
czyli coś takiego ?
16 gru 22:42
Janek191:
Tak
16 gru 22:45
Rooziu: ok dzięki bardzo
16 gru 23:00