Wartości bezwzględne
Olivka: Witam! Mam do rozwiązania takie zadanie : rozwiąż równanie i naryszuj wykres:
y = |2x−1| − |−4x+1|. Po wyliczenu otrzymałam : y=2x ⇔x∊(−∞,−1/4>, y=−6x+2⇔x∊(−1/4,1/2>,
y=−2x⇔x∊(1/2,+∞). I niestety to mi się nie łączy a powinno
16 gru 21:24
16 gru 21:34
Olivka: ale tam ma być − 1/4 a nie 1/4
16 gru 21:38
irena_1:
Nie.
| | 1 | | 1 | |
Dla x∊< |
| ; |
| ) y=−6x+2 |
| | 4 | | 2 | |
Dla x∊<2;
∞) y=−2x
−4x+1=0
−4x=−1
16 gru 21:40
Olivka: aaaa ok dziękuję bardzo, już wiem gdzie popełniłąm błąd
16 gru 21:57
irena_1:
| | 1 | | 1 | |
Ja nie zauważyłam, że masz tam − |
| zamiast |
| |
| | 4 | | 4 | |
16 gru 21:59