przekątna prostokąta
goku: boki prostokąta o wymiarach 9cm x 16cm zwiększono o xcm. dla jakiego x przekątna jest równa 35
cm?
16 gru 21:18
goku: Jak zacząć to zadanie ?
16 gru 21:23
Janek191:
( 9 + x)2 + ( 16 + x)2 = 352
16 gru 21:43
goku: czyli teraz 35x2 +2x+25 < 0 i licze delte?
16 gru 21:51
Janek191:
81 + 18 x + x2 + 256 + 32 x + x2 = 1 225
2 x2 + 50 x − 888 = 0 / : 2
x2 + 25 x − 444 = 0
Δ =
16 gru 21:55
goku:
X1 = −37
X2 = 12
Czyli Odpowiedź, dla X = 12 przekątna jest równa 35?
16 gru 22:06
Janek191:
Δ = 625 − 4*1*( − 444) = 625 + 1 776 = 2 401
√Δ = 49
| | − 25 − 49 | |
x = |
| = − 37 < 0 − odpada |
| | 2 | |
lub
===================
Tak
16 gru 22:13
goku: Dzięki !
16 gru 22:16
goku: Hmm, tylko nie wiem do końca jak Ci wyszło 1 225 i 888.
16 gru 22:49
goku: A dobra wiem!
16 gru 22:52