Przekształcenie wzoru
Filipek: Muszę przekształcić wzór w zadaniu, lecz mam z tym mały problem:
13V1V2=93V1+105V2+1095
Proszę o pomoc.
16 gru 21:14
Eta:
Najpierw napisz całą treść zadania
16 gru 21:16
Janek191:
Co trzeba wyliczyć ?
16 gru 21:17
Filipek: Zadanie jest długie, tekstowe, związane z zastosowaniem wyrażeń wymiernych w zadaniach
związanych z drogą, czasem i prędkością. Liczyłem je i stanąłem na tym momencie. Zaraz napiszę
jego treść, lecz nie sądzę, aby było to istotne.
Ojej, zapomniałem dodać − potrzebuję mieć po jednej stronie równania same V1
16 gru 21:19
Filipek: Aby dotrzeć do szlaku rowerowego, turysta przejechał samochodem 75 km. Następnie przesiadł się
na rower i po 20 km osiągnął cel wycieczki. Podróż w tę stronę zajęła mu 3 godziny. W drodze
powrotnej jechał rowerem ze średnią prędkością o 5 km/h mniejszą, a samochodem − ze średnią
prędkością o 15 km/h większą niż poprzednio. Cały powrót trwał o 15 minut dłużej niż droga w
tamtą stronę. Oblicz średnią prędkość jazdy samochodem i średnią prędkość jazdy rowerem na
pierwszym etapie podróży.
16 gru 21:22
Filipek: Radzę sobie z tego typu zadaniami, po prostu ten moment mnie jakoś zawiesił, nie mogę tego
przekształcić
16 gru 21:23
Janek191:
v
1*( 13 v
2 − 93) = 105 v
2 + 1095
| | 105 v2 + 1 095 | |
v1 = |
| |
| | 13 v2 − 93 | |
16 gru 21:29
Filipek: ech, no tak, oczywiście. Muszę poćwiczyć to przekształcanie bo krucho z tym u mnie.
16 gru 21:32