Wyznacz wszystkie wartości parametru m
rw9: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których rozwiązania x1, x2 rownania
x2−(2m+1)x+m2+2=0 spełniają warunek x1=2x2
16 gru 21:13
rw9: no i mam 2 założenia
1)Δ≥0 bo a>0
czyli wyliczylem
Δ=4m−7
podstawilem wyszlo mi m≥7/4
i 2)
{x1+x2=−b/a
{x1*x2=c/a
{x1=2x2 i tu mi wyszedl uklad rownan, i nie wiem jak to podstawiac
16 gru 21:19
16 gru 21:22
Tadeusz: przecież dla Δ≥0 nie może być spełniony warunek x1=2x2
16 gru 21:25
Eta:
Δ>0
16 gru 21:28
rw9: i dalej jak sie za to zabrac?
16 gru 21:31
rw9: odpowiedz wyszla m=3
16 gru 22:00
Eta:
Tak napisałam !
| | −b | |
3x2= |
| = 2m+1 itd........... ( bez udziwnień  |
| | a | |
16 gru 22:04
rw9: to dalej nie rozumiem ...
16 gru 22:09