aa
Hugo: cpp
CZEMU TO NIE DZIALA?
http://scr.hu/2pdc/0ivrr
Wiec: wszystko jest okej ale bez tej linijki
a++
Poprostu chcialem w funkcji void zwiększyć na końcu 'a' po switchu by sprawdzić czy 'a' bedzie
takie samo potem w main czy nie. Spekuluje ze nie

bo nie bylo przesylane przez re... &a

Ale nie rozumiem czemu mi wywala; a wywala do makefile POZDRAWIAM ASEMBLERAKÓW
Ktoś wie czemu to sie tak dzieje
16 gru 21:10
Hugo: XD dziala juz
makefile mi wywalalo reslem program i dziala

#include <iostream>
#include <string>
using namespace std;
void hodor (int a)
{
switch(a)
{
case 1:
{
string a = "Hello World!";
cout<< a;
break;
};
case 2:
cout<<"to dwa"<<endl;
break;
default:
cout<<"nie podales niczego";
break;
}
a=a+2;
}
main()
{
int a;
cin>> a;
hodor(a);
cout<<a<<endl;
system("pause");;
return 0;
}
16 gru 21:29
kyrtap: Brawo
16 gru 21:37
Marcin: hehe
16 gru 21:40
Marcin: Nie pisz a=a+2, tylko a+=2, od razu ładniej to wygląda
16 gru 21:41
Saizou : przerażające
16 gru 21:42
Hugo: 
Marcin: Hmm nie moge sie przestawic szczerze

W pt kolokwium struktury, stringi, referencje
16 gru 21:54
Marcin: No ale u sprawdzającego Twoje kolokwium od razu masz +10 do kodowania
16 gru 21:55
bezendu:
Czemu nie a=a+2 ?
16 gru 22:12
Marcin: a+=2, to takie bardziej eleganckie zapisanie a=a+2, tyle
16 gru 22:16
Marcin: Tak samo nie piszesz a=a+1, tylko a++
16 gru 22:17
Hugo: Bezendu nie ten poziom 8)
16 gru 22:35
kyrtap: Marcin nie czaruj lepiej
16 gru 22:37
16 gru 22:42
Hugo: Super ogarniasz C a mam zestawy i nie umiem ich
16 gru 22:42
Hugo: tego jest troche, chcialo by ci sie?
~ 5 zestawow x 5 zadan chyba
16 gru 22:43
Dziadek Mróz:
Pokaż te zadania, przypomnę sobie przynajmniej C
16 gru 22:44
16 gru 22:47
Hugo: Dziadku

Mam te twoje Huguś obiecal i przeglądał

Cokolwiek zrobisz serdeczne Wielkie Dziękuję

Jest tego troch to nie wymagam w żadnym razem
duzej czesci ale co łaska.
Kolokwium mam w pt, jutro mam caly dzien wolny to będę uczyć
Na zajeciach pracujemy na VISUALU, ja w domu na devie. Kolokwium ma wymiar pisemny
16 gru 22:49
Hugo: Jednak ciekawi mnie dlaczego na youtube jak ogladam poradnki to widać codeblok
głównie na kolokwium
wskaźniki
referencje
stringi
16 gru 22:53
Dziadek Mróz:
Ja jestem hardkorem i piszę w Notepadzie
16 gru 23:27
Hugo: 
a chyba sie da

a potem przez cmd kompilowc

z odpowiednimi 'wtyczkami'? w javie sie tak
dalo xd to chyba c++ tez xd
16 gru 23:28
Dziadek Mróz:
Te programy to pikuś jest, jutro jak zmielę mięso na kiełbasę to je napiszę, a teraz spać idę.
16 gru 23:30
bezendu:
Dziadek a masz jutro czas ?
Też mam dwa programy i potrzebuję pomocy
16 gru 23:34
Hugo: Byl Bym mega wdzięczny : ) Z góry dziękuję
Bezendu

.. lifo fifo slyszales? a jak nie to ci zrobie stos
16 gru 23:45
bezendu:
Hugo napisz do mnie na gadu
16 gru 23:46
Marcin: Hugo, zrobiłeś pierwsze z szóstego?
17 gru 00:00
17 gru 10:20
17 gru 10:28
17 gru 10:45
17 gru 11:41
17 gru 11:47
17 gru 11:48
Dziadek Mróz:
Hugo coś pisałeś z tych zadań? Bo ja dopiero z pracy wróciłem i zaraz będę dorabiał.
17 gru 14:33
Dziadek Mróz:
A to mnie się załadowało i mogę pisać i kompilować od razu.
17 gru 14:34
17 gru 14:54
Dziadek Mróz:
5 to sam zrobisz bo to trywialne jest.
17 gru 15:01
17 gru 15:23
Dziadek Mróz:
Zadania8_1:
#include <iostream>
using namespace std;
int main(int argc, char *argv[])
{
cout << "Witam" << endl << endl;
cout << "#Imię: " << argv[1] << endl;
cout << "#Nazwisko: " << argv[2] << endl;
cout << "#Kierunek: " << argv[3] << endl;
cout << "#Rok: " << argv[4] << endl;
}
17 gru 15:32
Dziadek Mróz:
Zadania8_2 to też pikuś
...
int a = argv[1];
int b = argv[2];
int ile = 0;
int tab[b−a+1];
for(int i = 0; i < b−a+1; i++)
{
...
if(tab[i] > b/2)
{
ile++;
}
...
}
17 gru 15:38
Hugo: 
! super super dziękuję
17 gru 15:40
Dziadek Mróz:
tab[b−a + 1] bo dla np. a = 4 i b = 13 mamy do wyboru:
4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 − razem 10, 13 − 4 + 1 = 9 + 1 = 10
17 gru 15:53
Hugo: rozumiem ( :
mialem cos podobnego:
przy wyraz.length();
...
string wyraz;
int dlugosc = wyraz.length();
int ostatnia
litera = wyraz[ dlugosc −1]
...
17 gru 16:12
Dziadek Mróz:
A wiesz dlaczego ostatnia_litera = wyraz[dlugosc−1]?
17 gru 16:25
Hajtowy: Dziadek Mróz ja to w LO miałem xd

bo tablice liczymy od 0 a nie od 1
17 gru 16:27
Dziadek Mróz:
W Pascalu natomiast tablice liczy się od 1.
17 gru 16:28
Hajtowy: Ale z tego co ja tu widzę to jest C++

I z tego co pamiętam to właśnie wytłumaczenie na
długośc−1 było to, że tablice liczymy od 0
17 gru 16:32
Dziadek Mróz:
Hugo, machnij resztę zadań a jak nie będą banglać to wrzuć na ideone i po kolei będziemy je
sprawdzać. Zrób sobie katalog z zadaniami, tam wrzucaj swoje kody, a na końcu udostępnij.
17 gru 16:33
help: 1)Napisz program wyświetlający na ekranie kolejne 100 liczb parzystych
2 Napisz program wyświetlający na ekranie kolejne liczby całkowite typu int,
które są podzielne bez reszty przez n (gdzie n jest zadawane z klawiatury)
3.Napisz program wyświetlający na ekranie sekwencje kolejnych liczb całkowitych
najpierw od 1 do 10, a następnie od 10 do 1.
Do spowolnienia operacji wydruku wykorzystaj dodatkową pętlę od 1 do 10000.
Na zakończenie dodaj jeszcze jedną pętlę, która spowoduje, że cały proces odliczania
powtórzy się trzy razy.
Zaznacz na listingu, które pętlę tworzą połączenie sekwencyjne (szeregowe)
a które z nich są zagnieżdżone (wykonują się równolegle).
4Napisz pętlę wczytującą kolejne liczby z klawiatury i kończącą się gdy:
− suma tych liczb przekroczy 100,
− ilość podanych liczb ujemnych przekroczy 10,
− dwie kolejne podane liczby będą miały identyczną wartość,
5Podaj dwa przykłady problemów, które najwygodniej jest zapisać za pomocą pętli while( )
oraz dwa inne, które najlepiej oprogramować za pomocą pętli do while( ) .
Uzasadnij które z nich można zastąpić pętlą for( )
Podaj możliwie najprostszy sposób spowodowania, że program zawierający pętlę while( )
zacznie się zachowywać jak program zawierający pętlę do while( ) .
Tzn. pętla zawsze się wykona przynajmniej jeden raz.
Czy istnieje analogiczna możliwość zamiany rolami pętli do while( ) za pomocą pętli while( ) ?
Podaj przykład.
17 gru 16:46
Hugo: 
Dziękuję ! Troche mi to zajmie nim wszystko przelece bo narazie jeszcze tłuke teorie
17 gru 17:41
Dziadek Mróz:
@help, to chyba żarty, nos do dowolnego poradnika programowania i to napiszesz
17 gru 22:35
Hajtowy: Hugo teoria Ci praktycznie nic nie da

lepiej zacznij od praktyki xd
17 gru 22:45
Lukas:
Właśnie odnośnie programowania macie jakieś dobre poradniki ?
17 gru 22:57
jakubs: W jakim języku ?
17 gru 22:58
Lukas:
c++
Zalezy mi na szybkim przyswojeniu wiedzy

Mogę dziennie po 20h siedzieć nawet jeśli będzie
trzeba
17 gru 22:59
17 gru 23:02
17 gru 23:04
Lukas:
Dziadek mróz da radę przez okres świat i połowy stycznia ogarnąć tą czarną magię i nauczyć się
''podstaw'' programowania ?
17 gru 23:05
Dziadek Mróz:
No oczywiście. Jak napiszesz ponad 100 różnych programów to wejdzie w nawyk.
17 gru 23:07
Dziadek Mróz:
Tam pod koniec Wprowadzenia do programowania jest zadanie ze skokami narciarskimi. Zróbcie je
na strukturze a później na klasie i zobaczcie różnice. Zresztą najpierw ogarnijcie programy z
Wprowadzenia do programowania a później z Obiektowego. Jak znajdę stare programy w C to
spakuję i wrzucę na dysk.
17 gru 23:09
Lukas:
Ok od jutra zaczynam, jak coś mogę liczyć na Twoją pomoc na forum ?
17 gru 23:12
Dziadek Mróz:
Tak
17 gru 23:20
Lukas:
Dziękuję. Jutro będę działać.
17 gru 23:27
17 gru 23:29
Hugo: ///////////////////////////////////////////////////////////
w zestawie 6
zad 1.
float tab[10];
funkcja(sizeof(tab)/sizeof(tab[0]), tab);
co znaczy ta funkcja ? to w środku tej funkcji ( ....) sizeof(tab(/sizeof(tab[0])
18 gru 15:16
Dziadek Mróz:

float tab[10]
sizeof(tab) = 40 bo 10 * sizeof(float)
sizeof(tab[0]) = 4 bo sizeof(float)
float ma 4 bajty długości
18 gru 15:40
Dziadek Mróz:
Tam powinno być tab[10] na rysunku ale nie chciało mnie się od nowa rysować
18 gru 15:41
Hugo: Ale ty masz kurde wiedzy ( : , dziękuję !
18 gru 15:52
jakubs: Hugo to jest wiedza podstawowa
18 gru 15:53
18 gru 16:14
Hugo: 
! Idzie dość dobrze czasem utykam ale bz twojej pomocy to bylo by ciezko. Malbym pytanie
czy jutro o 11:30 − 12:15 zastanę tu kogoś dobrego z c++ kto byl by mi pomoc razie czegoś na
kolokwium?
18 gru 21:31
Hugo: co oznacza ta linijka


double min = (double)RAND
MAX;
tworzymy zmienną 'min' i nadajemy jej wartość = ?
18 gru 21:38
Hugo: double min = (double)RAND(podkreślnik)MAX; **
18 gru 21:39
Dziadek Mróz:
RAND_MAX to w bibliotece stdlib.h jest maksymalną liczbą generowaną przez funkcję random().
W algorytmice np. alfa−beta korzysta się pierwotnie z max=−∞ oraz min=∞ i porównuje się z
wartościami w drzewie. Pogrzeb w temacie to zrozumiesz o co mnie w tym chodziło.
18 gru 22:47
18 gru 22:51
Dziadek Mróz:

Macie misję dodatkową.
Tablica trójwymiarowa zawierająca iloczyny liczb od a do b.
a) funkcja wypełniająca tablicę
b) funkcje obrotu kostki strzałkami
c) funkcje pokazu warstwy kolejnej
Musicie zaimplementować sterowanie strzałkami:
...
#define key_up 72
...
...
int kostka[n][n][n];
populate(kostka, n);
int sciana = 0;
// po rozłożeniu kostki numeracja ścian
int key = getch();
switch(key)
{
case key_up:
{
rotate_up(kostka, sciana);
}
...
}
...
19 gru 12:05
Dziadek Mróz:
Prosty program na tablicy trójwymiarowej i funkcjach.
19 gru 12:06
Lukas:
Dziadek masz dziś czas po 20 ?
Chciałbym zacząć to programowanie
19 gru 12:21
Dziadek Mróz:
Mam
19 gru 13:47
Dziadek Mróz:
Gdzieś Ty Lukas?
19 gru 21:31
Lukas:
Dziadek w innym poście jestem
19 gru 21:43