Korzystając z transformaty Laplace'a rozwiązać zagadnienie Cauchy'ego
Rafal: Korzystając z transformaty Laplace'a rozwiązać następujące zagadnienie Cauchy'ego: y'(t)+3y(t)=
e−2x , W.P. y(0+)=0
16 gru 20:55
Gray: y'(t) + 3y(t) = e
−2t
Obkładamy transformatą L:
L(y'(t)) + 3L(y(t)) = L(e
−2t),
ponieważ
L(y'(t)) = sL(y(t)) − y(0
+) = sL(y(t))
oraz
zatem:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
sL(y(t)) + 3 L(y(t)) = |
| ⇒ L(y(t)) = |
| = |
| − |
| |
| | s+2 | | (s+2)(s+3) | | s+2 | | s+3 | |
Obkładając transformatą odwrotną:
| | 1 | | 1 | |
y(t) = L−1( |
| ) − L−1( |
| ) = e−2t − e−3t |
| | s+2 | | s+3 | |
Koniec
16 gru 22:14
Rafal: Dziękuję !
16 gru 22:17