| n | n+1 | m | m+1 | m+2 | ||||||
jeśli mam taką tożsamość : ( | )+( | )+.....+( | )+ | )=( | ) | |||||
| n | n | n | n | n+1 |
Jak tą tożsamość udowodnić?
Albo czy ma ktoś wskazówki jak udowodnić tożsamość
| n | n+1 | m | m+1 | |||||
( | )+( | )+.....+( | )=( | ) ? jaki pierwszy krok indukcyjny itp.. | ||||
| n | n | n | n+1 |
Indukcyjnie. Można też inaczej. Wiem kto
Ci pomoże...
a z tą indukcją to właśnie stanąłem na tym powyższym wyrażeniu i w ogóle nie wiem czy
dobrze robię tą indukcję
|
|
|
| ||||||||||||||||||||||||||||
+ | +....+ | = | . | ||||||||||||||||||||||||||||
|
|
|
| |||||||||||||||||||||||||||||
+ | +....+ | = | . | |||||||||||||||||||||||||||||
|
| |||||||||||||||
Lewa = | + | = 1+n+1=n+2 | ||||||||||||||
| ||||||||
Prawa = | = n+2 więc działa. | |||||||
|
|
|
| ||||||||||||||||||||||||||||
+ | +....+ | = | . | ||||||||||||||||||||||||||||
|
|
|
| ||||||||||||||||||||||||||||
+ | +....+ | + | = | ||||||||||||||||||||||||||||
|
| (n+k+1)! | (n+k+1)! | |||||||||||||||||
= z założenia = | + | = | + | = | ||||||||||||||||
| (n+1)!k! | n!(k+1)! |
| (n+k+1)! | 1 | 1 | (n+k+1)! | n+k+2 | ||||||
= | ( | + | ) = | |||||||
| n!k! | n+1 | k+1 | n!k! | (n+1)(k+1) |
| (n+k+2)! |
| |||||||||
= | = | |||||||||
| (n+1)!(k+1)! |
ale udało się i tak jakoś omamić
panią od ćwiczeń i i tak + dostałem
ale dzięki wielkie bo nigdzie tego w internecie nie
mogłem znaleźć a przyda się do nauki przed sprawdzianem
Jeszcze raz wielkie dzięki