matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka przez części
Damian:
Hej, rozwiąże ktoś całkę przez części:
https://scontent-b-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/v/t1.0-9/10500392_968583129837674_6545241772660588818_n.jpg?oh=603a4ea9af7ef40be0c977f1c8868bee&oe=554488FE
Ta druga całka
16 gru 20:03
Damian:
∫ lnx / x
4
16 gru 20:09
Damian:
∫ lnx / x4 dx
16 gru 20:09
Gray:
1
1
Rozwiąż Ty: u=lnx u'=
, v'=x
−4
, v =
x
−3x
3
... = uv − ∫ u' v dx
16 gru 20:11