wektory
Lukas: Długości wektorów a, b wynoszą odpowiednio 3, 5. Znamy iloczyn skalarny a ◦ b = −2. Obliczyć
(a − b) ◦ (2a + 3b).
16 gru 19:51
kyrtap: (a−b) ◯ (2a+3b) =2a◯ a + a◯3b − 2a◯b − 3b◯b = 2Ia→I2 + 3(a◯b) − 2(a◯b) − 3Ib→I2 =
2*32 + a◯b − 3*25 = 18 − 2 − 75 = −59
16 gru 20:05
pigor: ..., z własności iloczynu skalarnego a*b=|a||b|cos(a,b)
(a−b)*(2a+3b)= 2a2+3a*b−2b*a−3b2=
= 2|a|2}+a*b−3|b|2= 2*32−2−3*52= 18−2−75= −59
16 gru 20:11
pigor: ..., o, przepraszam za długo się grzebałem ...
16 gru 20:13
bezendu:
dzięki
16 gru 21:29
bezendu: nie tu
16 gru 21:29
Lukas:
) Dla jakich wartości parametrów p, q wektory a = (1 − p, 3, −1), b = (−2, 4 − q, 2) są
równoległe?
16 gru 21:45
Marcin: Jeden z wektorów musi pomnożony przez jakąś stałą musi dawać ten drugi wektor.
−1*x=2
x=−2
Więc..
−2(1−p)=−2 itd
16 gru 21:49
Marcin: Sorry za 2x musi
16 gru 21:49
pigor: ... , lub np. rozwiązujesz układ równań
1−p−2 = 34−q = − 12 ⇔ −p=1 i −6=4−q ⇔ (p,q)= (0,10) .
17 gru 00:57