Punkty na osi R3
Akatsuki: Cześć, możecie mi wytłumaczyć, dlaczego właśnie takie punkty obraliśmy na lekcji:
Mamy znaleźć równanie płaszczyzny i mamy podany pkt A=(−2,5,4) należący do tej płaszczyzny,
oraz mamy powiedziane że płaszczyzna zawiera oś OZ.
Równanie płaszczyzny potrafię znaleźć jednakże nie wiem jak znaleźć pozostałe potrzebne 2
punkty punkty. Na lekcji napisaliśmy że są to punkty : (0,0,0), oraz (0,0,1). Ale nie mam
pojęcia dlaczego. Możecie wytłumaczyć?
16 gru 19:36
Gray: Możesz wybrać dowolne inne, byle leżały na osi Oz.
16 gru 19:40
Akatsuki: Skąd mam wiedieć że należą do OZ?
16 gru 19:41
Akatsuki: albo inaczej, kiedy nie należą?
16 gru 19:42
Akatsuki: chyba rozumiem, dziękuję

Narysowałam sobie rysunek i tak zaczęło coś świtać xD
16 gru 19:44
Gray: Oś Oz to prosta o równaniu: x=y=0, z∊R.
16 gru 19:46
Akatsuki: Dziękuję
16 gru 19:49