geometria
Lukas:
Oblicz odległość prostych równoległych od siebie
x−2y=0
−3x+6y−15=0
d=U{|0+15|}{
√5=3
√5
ale jak podstawiam paramertry z drugiej prostej to nie wychodzi
16 gru 19:05
pigor: ..., musisz doprowadzić do jednakowych ...
x−2y=0 i −3x+6y−15=0 /:(−3) ⇔
| | |0−5| | |
⇔x−2y+0=0 i x−2y+5=0 ⇒ d= |
| = √5 . |
| | √5 | |
16 gru 19:14
Marcin: Nie do końca wiem jak to robisz, ale wyznacz sobie równania prostych:
Wyznacz sobie jakiś punkt pasujący do któregokolwiek równania i oblicz odległość tego punktu od
drugiej prostej. Chyba że teraz tak robisz, a ja tego nie widzę
16 gru 19:15
)(,: ←→
16 gru 19:16
Lukas:
Dzięki
16 gru 19:17