Oblicz Pc i V
kamisia:

Jak obliczyć Pc i V

? Prosze o szybką pomoc
16 gru 18:40
mateusz: Pc to suma pól wszystkich ścian.
Oblicz pole podstawy i pole ścian bocznych
Pc = 2Pp + Pb
gdzie
pp − pole podstawy
Pb − suma wszystkich ścian bocznych
16 gru 18:48
mateusz: co do objętości − podstawiasz po prostu do wzoru
16 gru 18:50
kamisia: A jak mam pb to wyszło mi tak
Pb=a*b=5*10=50 i to teraz mam pomnożyć razy trzy czy nie?
16 gru 18:52
kamisia: NO bo tam są trzy ściany boczne nie jedna
16 gru 18:53
mateusz: Obliczyłaś pole jednej ze ścian o wymiarach 5x10
zauważ że dwie pozostałe nie sa takie same
16 gru 18:54
kamisia: Aha to je też mam liczyć? i potem te trzy wyniki trzeba dodać? tak?
16 gru 18:55
mateusz: Tak.
Podaj jakie powychodziły Ci pola pozostałych
16 gru 18:56
kamisia: Pb=a*b=5*10=50
Pb=a*b=4*10=40
Pb=a*b=3*10=30
16 gru 19:01
mateusz: 
jeszcze 2xPp i dodaj wszystko do siebie
16 gru 19:04
kamisia: Pp=6
2Pp=6*2=12
Pb=50+40+30=120
Pc=12+120=132
Tak ?
16 gru 19:07
mateusz: tak
16 gru 19:08
kamisia: Dziękuje ci bardzo
16 gru 19:08
mateusz: A objętość obliczyłaś?
16 gru 19:09
kamisia: Tak wyszło mi 60 dobrze?
16 gru 19:10
mateusz:
16 gru 19:11
kamisia: V=Pp*H
Pp=a*H/2=3*4/2=6
V=Pp*H=6*10=60
16 gru 19:11
kamisia: Dzięki wielkie za pomoc
16 gru 19:11